Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.09.16. 14:00

Egész osztályok vannak karanténban

A gyerek karanténban van, de a szülők szabadon mozoghatnak.

Az iskolákban kötelező maszkot viselni

Fotó: illusztráció: MW

Már a tanévnyitás napján megjelent a koronavírus az iskolákban. Az oktatási intézmények az eljárásrendnek megfelelően izolálták azokat a diákokat és osztályokat, ahol felütötte a fejét a fertőzés.

Azoknak a tanulóknak, akik igazoltan vírusfertőzött iskolatárssal érintkeztek, karanténba kell vonulniuk, a tananyagot digitálisan kapják meg. Nyíregyházán is több oktatási intézményből küldtek haza diákokat, az egyik gimnázium végzős osztályából 35-en vannak otthon a múlt hét közepétől.

Követhetetlen lesz

– A fiam múlt héten szerdán azzal a hírrel jött haza, hogy az egyik osztálytársa koronavírusos lett, s bár őt nem tesztelték, és tüneteket sem észlel magán, időközben a lakásunk ajtajára mégis kikerült a piros lap, a hatósági házi karantén jelzése – mondta el lapunknak a fiú édesapja.

Megtudtuk, a fiatalok péntekig vesztegzár alatt maradnak, a jövő héten kizárólag tünetmentesen mehetnek vissza az iskolapadba, addig is digitális oktatásra álltak át.

– Azt nem értem, hogy ha a fiam – aki egy háztartásban lakik velünk – nem mozdulhat ki 10 napig otthonról, a feleségem és én hogyan mozoghatunk szabadon? Köztudott, hogy a fiatalok tünetek nélkül, észrevétlenül hordozhatják, mi több, tovább is adhatják a fertőzést. A vírus útja követhetetlen lesz egy idő után, s nem lehet majd teljességgel feltérképezni a kontaktokat az iskolákban sem – jegyezte meg a szülő.

A felsősök rutinosabbak

Márpedig több nyíregyházi középiskolában is ugyanez a helyzet, a vírushordozót megtalálták, de hogy kitől kaphatta el a betegséget, az alapos kontaktkutatás és kikérdezés után sem lehet pontosan meghatározni. Sőt, adatvédelmi okokból sem az orvosok, sem a tankerületi központok nem nyújthatnak hivatalos tájékoztatást arról sem, melyik iskolában, miért volt szükség a kényszerintézkedések bevezetésére.

Több szülő is úgy véli, hogy – noha az iskolák maradéktalanul eleget tesznek a szabályoknak, és igyekeznek megelőzni a tömeges megbetegedést – gombamód fognak szaporodni a „covidos” események, és nemcsak diákok, de tanárok is karanténba kényszerülhetnek. Van olyan kollégium a megyeszékhelyen is, ahol a kollégiumi nevelőtanár tesztje lett pozitív.

Az iskolák azt kérik tanulóiktól, tartsák be a szabályokat, a közösségi tereken viseljenek maszkot, a kézhigiénére fokozottan figyeljenek étkezések előtt.

A középiskolások és felső tagozatos diákok tavasszal már szereztek annyi rutint az online oktatásban, hogy két hétig csak-csak elboldogulnak az ismeretszerzéssel otthon is. A kisebbekkel más a helyzet, ha haza kell küldeni egy-egy osztálynyi gyereket, ugyanannyi szülő esik ki a munkából.

Felfüggesztve, elhalasztva

A járvány nem csak az iskolákat, de a kulturális intézményeket is sújtja: a Móricz Zsigmond Színházban is találtak koronavírusos munkatársakat, így az előadásokat és a próbákat felfüggesztették. Kirják Róbert, a teátrum igazgatója lapunknak elmondta: a díszlet- és jelmezkészítés a napokban újraindul, arról pedig, hogy mikor játszhatnak újra, pénteken döntenek.

A Váci Mihály Kulturális Központ nem zárta be kapuit, de a nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényeket elhalasztják. Mészáros Szilárd igazgatótól megtudtuk: a csoportok a járványügyi előírások betartása mellett próbálhatnak, az épületet pedig folyamatosan fertőtlenítik.

KO, SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában