új dizájnerdrog

2020.09.17. 14:00

Egyetlen pohár ital áráért beszerezhető, de tudni sem akarod, micsoda horrort szabadít rád

Huszonegy embert ölt meg a „bika” nevű szintetikus drog május óta.

Az áldozatok „varázsdohányban” vagy herbálban szívták el a dizájnerdrogot

Fotó: illusztráció: shutterstock

Augusztusban számoltunk be arról, hogy hazánkban egy új dizájnerdrog jelent meg, s már 11 – köztük egy megyénkbeli – áldozata van. Alig több mint egy hónap telt el azóta, és újabb 10 ember halálát okozta a „bika” nevű szintetikus drog, amire dr. Kovács Attila rendőr alezredes azt mondta, erős idegméreg.

Tovább szedi áldozatait az új dizájnerdrog

Egyetlen hónap alatt újabb tíz emberéletet követelt a „bika” nevű dizájnerdrog, amit május végén kezdtek árusítani, és augusztusban került a rend­őrség látókörébe, amikor egy 23 éves fiatal halálával kapcsolatban felmerült, hogy egy új pszichoaktív anyag okozhatta a tragédiát.

– Azóta még 20-an haltak meg emiatt, mind fiatalok, mert a legidősebb áldozat is mindössze 36 éves volt. Egyikük itt élt a megyében, a szatmári térségben – mondta dr. Kovács Attila. A megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője hangsúlyozta, a ­szintetikus drogok legnagyobb veszélye, hogy a fogyasztó egy kísérleti nyúl, hiszen nem ismert ezeknek a kábítószereknek a hatásmechanizmusa. Olyan összetevőket, vegyületeket tartalmaznak, amelyek újonnan kialakítottak, módosítottak, nem tiszták, nem laboratóriumi körülmények között előállítottak, és más dizájner­drogokhoz hasonlóan eltérő módon hatnak a szervezetre – mutatott rá az alezredes, hozzátéve: a „bika” erős idegméreg.

Borzalmas haláltusa

– Kómához hasonló állapotot idéz elő, súlyosan károsítja az agyat, s akik ettől halnak meg, azok órákon át szenvednek, borzalmas haláltusát vívnak. Az új szintetikus drog okozta tünetek közé tartozik a fáradtság, szív környéki fájdalom, légzési nehézség, szapora pulzus. Megemelkedik a testhőmérséklet, szorongásos állapot jön létre, téveszmékkel és álmatlansággal – sorolta az osztályvezető, aki a komoly veszélyek között említette, hogy a szerhez gyorsan hozzá lehet szokni és olcsón hozzá lehet jutni.

Gyakorlatilag egyetlen pohár (nem drága) ital áráért beszerezhető. Ez azzal jár, hogy gyakran használják, egyre nagyobb dózisokban, aminek pedig végzetes következménye lehet

– fogalmazott az alezredes.

A rendőrség adatai szerint a „bika” Kínából érkezett, és már az egész országban jelen van, de a fogyasztása fokozottan jellemző a vidéki szegregátumokban, a nagyvárosi nyomornegyedekben, a hátrányos helyzetű emberek körében. Az áldozatok „varázsdohányban” vagy herbálban szívták el a dizájnerdrogot. Az esetekben közös volt, hogy rosszullét után rövid időn belül bekövetkezett a halál, és – ahol volt rá lehetőség – az újraélesztéssel sem lehetett megmenteni az életüket.

A ragasztótól a dizájnerdrogokig

Vannak a klasszikus kábítószerek, a tiltólistásak, és mindig vannak olyan kábító hatású szerek, amelyek nincsenek rajta a tiltólistán. Ahogy az analizálás után a vegyület tiltólistára kerül, már a „pancsolók” le is cserélik egy olyanra, ami még nem tiltott.

Komoly, összehangolt bűn­ügyi munkával deríti fel a rend­őrség a terjesztőket, terjesztői hálózatokat, természetesen azt is vizsgálják, hogy a megyénkben élt áldozat hogyan juthatott a szerhez

– tudtuk meg dr. Kovács Attilától, aki egy kis kábítószer-történelemmel folytatta. Az 1970-es években jelent meg hazánkban a kábítószer, akkor még gyógyszereket szedtek alkohollal, szerves oldószereket, ragasztót lélegeztek be, hogy elérjék az euforikus állapotot. Aztán a 90-es években a balkáni útvonalon Észak-Afrikából és a Közel-Keletről hoztak be elsősorban heroint és különböző amfetaminszármazékokat, a marihuána is akkor kezdett elterjedni hazánkban. A 2000-es években maradtak az amfetaminok, megjelent az ecstasy, a kokain. Ezek mind megmaradtak, majd a dizájnerdrogok is egyre népszerűbbek lettek a fiatalok körében, mert itthon is olcsón előállíthatóak, és olcsóbban lehet megvenni, mint más kábítószert.

Nagyon könnyű rászokni

A droghasználatban nagyon nagy a latencia, de sok fogyasztó van az országban és a megyében is, éppen ezért fontos a rendőrség drogprevenciós tevékenysége.

dr. Kovacs Attila

– A DADA programban már az általános iskolásokat el tudjuk érni, a középiskolásoknak szóló Ellen-Szer programnak pedig kimondottan ez van a fókuszában, de látjuk, a mai fiatalokat máshogyan kell megszólítani, csak a tiltás nem elég az elrettentéshez – említette a megelőzéssel kapcsolatban az alezredes, és nem üres frázis, hogy amilyen könnyű rászokni, annyira nehéz lejönni a szerről.

Vannak figyelmeztető jelek

– Egyedül nem, ezt csak segítséggel lehet. Kell a szakember, a család, a barátok támogatása. Amiben mindenkinek felelőssége van, ha látják a figyelmeztető jeleket, ne tegyenek úgy, mintha vakok lennének – tért rá egy másik fontos területre dr. Kovács Attila.

Ha észreveszik, hogy megváltozik a viselkedése, az értékrendje, bezárkózik, romlanak a tanulmányi eredményei, kerüli a barátait, fizikálisan legyengül, aluszékony, a pupillái tágak vagy szűkek, a bőre színe kifakul, nem eszik, esetleg pénz, értékek tűnnek el a lakásból, akkor gyanakodjanak arra, hogy drogproblémái lehetnek.

– Ez egy szenvedélybetegség, nem szabad szégyennek érezni, ha ilyen történik egy családban, mert ha időben lépnek, tudnak segíteni még azelőtt, hogy bekövetkezik a tragédia.

Az alezredes elmondta: a terjesztőknek megvannak a módszereik, hogyan vegyék rá a fiatalokat arra, hogy kipróbálják a szert. A szórakozóhelyek környékén jó érzékkel szúrják ki, kinek érdemes kínálni az anyagot. Egy-két pohár alkohol bevállalósabbá, bátrabbá teheti az embert. De kell, hogy otthon is beszéljenek a drog veszélyeiről, már a kipróbálás kockázatáról is, hiszen fiatalon meghalt fiúk és lányok esetei figyelmeztetnek arra, egyetlenegy alkalom is lehet végzetes.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában