Európai Donációs Nap

2020.09.30. 14:52

Esélyt kapnak arra, hogy élhessenek

A szervre várók, a donorok és az orvosok együtt ünnepelnek.

Forrás: Shutterstock

Az Európai Donációs Napot 1996-ban Genfben rendezték meg először. A rendezvény lehetőséget nyújt arra, hogy a szervát­ültetett emberek hálájukat és tiszteletüket fejezzék ki a szervdonoroknak és családtagjaiknak, valamint szolidaritásukról biztosítsák a szerv­át­ültetésre váró betegeket, családtagjaikat. Ez a nap alkalmat teremt arra is, hogy a szerv­átültetésen átesett emberek köszönetüket fejezzék ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő donorjelentő intenzív osztályok dolgozóinak, a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak.

Országszerte több helyszínen

Magyarországon a szervre várók, a szervátültetettek, a donorok, a hozzátartozók, az orvosok és nővérek 2007 óta ünnepelik együtt a szervdonáció és -transzplantáció napját. Az esemény célja az is, hogy beszéljünk a donáció fontosságáról, hiszen bárki kerülhet abba a helyzetbe, hogy az életét csak szervátültetéssel lehet megmenteni, és sajnos abba a helyzetbe is, hogy egy hozzátartozója agyhalott állapotba kerül – ilyenkor a betegen már nem lehet segíteni, de a szervei átültetésével akár hat ember életét is megmentheti.

A jelenlegi járványhelyzetben több kisebb szabadtéri rendezvényt szervez a Magyar Szervátültetettek Szövetsége október 3-án 18.30-kor az ország több pontján. Mindenkit arra kérnek, hogy ha tud, csatlakozzon: fél hétkor gyújtson egy gyertyát vagy egy percre álljon meg, és mobiltelefonja fényével világítva gondoljon azokra, akik már nincsenek közöttünk, de akik több mint 5 ezer embernek adtak esélyt az életre.

A Szervátültetettek „vitéz Váry Sándor” Egyesülete szervezésében megyénkben Nyíregyházán a Kossuth térre, Nyírbogáton pedig a Béke térre várják az érdeklődőket most szombaton.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában