Penészlek

2020.09.29. 12:16

Ezt csak szívvel és lélekkel lehet csinálni

A humor segítségével éles, nehéz helyzeteket is ügyesen meg lehet oldani.

Fontos, hogy az ember tudja, a gyerek problémája ott és akkor neki a legfontosabb. Az is lényeges, hogy a kicsi érezze, fontos nekem, hogy rá mindig van időm, hogy mindig kíváncsi vagyok rá, hogy mindig segíteni akarok, tudni akarom, mi van vele. Ez persze az ideális állapot, hiszen a pedagógus, a szülő sokszor fáradt, és gyötrik a saját problémái is. Ám ha a gyerek másodszor, harmadszor is elutasítást tapasztal, meglehet, hogy többé nem fogad a bizalmába!

Tanár vagy pedagógus?

A pedagóguspályán az ember tudatosan éli át az iskolai mindennapokat. Nem csak az a dolgunk, hogy észrevegyük, hogy egy-egy tanuló milyen ügyes, miben jó, mik a problémái, tudatosan végiggondoljuk azt is, mi a teendőnk.

Hajdu Henrietta

Nem szégyen, sőt hasznos, ha kikérjük a kollégáink tanácsait, javaslatait is, hiszen a pedagógia csapatmunka, így elérhetjük, hogy megerősítsük az értékeket, és segítsünk változni ott, ahol szükséges.

Sok nehézsége is van persze ennek a hivatásnak. Számomra talán az a legnehezebb, hogy rengetegfelé kell figyelni. Vallom, hogy tanár az, aki megtanítja a tananyagot, aki ezen túl más értéket is képes közvetíteni a tanítványai számára, az pedagógus. Aki a személyiségéből át tud adni egy kis darabot, és ezt kötelességének is tekinti, annak nem szakmája, hanem hivatása van.

Hajdu Henrietta

intézményvezető,

Encsencs–Penészlek–Nyírvasvári

Általános Iskola

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában