Koronavírus

2020.09.28. 17:30

Hatóságok ellenőrizték a járványügyi intézkedések betartását Nyíregyházán

Az ellenőrzés nem a szankcionálásra, hanem a figyelemfelhívásra, figyelmeztetésre helyezte a hangsúlyt.

A polgármesteri hivatal kereskedelmi hatósága az elmúlt héten naponta, szúrópróba-szerűen kiválasztott üzemeltetőknél ellenőrizte a koronavírus-járvány miatt bevezetett megelőző közegészségügyi intézkedések, így többek között a szeptember 21-étől hatályba lépett, kötelező maszkviselésre és a 23 órai zárásra vonatkozó szabályok betartását.

A hatóság az ellenőrzést önállóan, majd hétvégén a rendőrséggel együtt végezte a kereskedelmi nyilvántartásban szereplő üzletekben és vendéglátóhelyeken. Az ellenőrzés során a város több pontján több mint húsz vendéglátó egységben vizsgálták a megfelelő maszkhasználat betartását.

Csupán öt olyan üzlet volt, ahol az alkalmazottak a szabályoknak megfelelően viselték a védőeszközt. Mintegy húsz vendéglátó egységben annak ellenére, hogy az ott dolgozók tisztában voltak az előírásokkal, nem megfelelően (az orrot és szájat eltakarva) viselték a maszkot, azt jellemzően az áll vagy orr alá lehúzva hordták. Egy vendéglátóhelyen egyáltalán nem viseltek maszkot az alkalmazottak.

Az ellenőrzés ugyanakkor nem a szankcionálásra, hanem a figyelemfelhívásra, figyelmeztetésre helyezte a hangsúlyt, betartva az intézkedések fokozatosságát. A kereskedők, vendéglátósok részéről a maszkviseléssel, illetve a nyitvatartással kapcsolatosan több kérdés merült fel, amelyekre az ellenőrzés során kaphattak válaszokat.

A rendőrség a 23 óra utáni zárvatartási kötelezettséget ellenőrizte a nyíregyháziak körében népszerű vendéglátóhelyeken, éjszakai szórakozóhelyeknél. Pozitív tapasztalat volt, hogy a nagyobb szórakozóhelyek a honlapjaikon, internetes felületeiken tájékoztatták a vendégeket a jogszabály szerint kötelező zárási időről és azt a helyszínen be is tartották, tartatták.

Összességében megállapítható, hogy az üzemeltetők együttműködőek, hajlandóságot mutatnak betartani és betartatni a rájuk vonatkozó egészségvédelmi, járványügyi megelőző intézkedéseket, igyekeznek a tőlük telhető módon figyelni embertársaik és saját maguk egészségére, a koronavírus további terjedésének megelőzése, lassítása érdekében.

A fokozott ellenőrzés a jövőben is folytatódik, hiszen a járványgörbe továbbra is emelkedőben van, így az a fő cél, hogy a szabályok betartásával, felelősségteljes működtetéssel a járvány terjedésének üteme csökkenjen – zárul dr. Kása Brigitta aljegyző, operatív munkacsoport vezetőjének közleménye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában