Kelet-retró

2020.09.07. 17:30

Kártyabarlang és a titkos találkahely a kisvárdai moziban

Feltámasztják a halálra ítélt Komlódtótfalut, gázolás viccből Vásárosnaményban. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

1950. szeptember 7., csütörtök

Kártyabarlang és a titkos találkahely a kisvárdai moziban

A kisvárdai filmszínház előcsarnokában mind a mai napig egy korcsma működött. Most a Mokép átvette a Pipcsák-féle korcsmát azt átalakítva egy modern, szép előcsarnokot épít a helyébe.

A Pipcsák-féle lebujnak még más nevezetessége is volt. Az előcsarnok alatt egy pincehelyiség volt kiképezve kártyabarlangnak, titkos találkahelynek. Ez most mind eltűnik innen, és helyét kultúrterem foglalja majd el, ahol a szórakozásra vágyó kisvárdai dolgozók találnak pihenést napi munkájuk után. Az egész átépítést rövidesen befejezik, és megváltozik a mozi neve is. Az Apolló név helyett a Béke mozija lesz.

1970. szeptember 7., kedd

A tervek szerint év végére elkészül a nyíregyházi autóbusz-pályaudvar

1980. szeptember 7., vasárnap

Gázolás viccből: halál Vásárosnaményban

Június 28-án a vásárosnaményi T. I. már délelőtt ivott, ebéd előtt pedig egy kis pálinkával csinált étvágyat magának. Délután még jócskán érezte az ital hatását, de azért kocsiba ült, jogosítványa egy korábbi ittas vezetés miatt úgysem volt, gondolta: nincs mit elvenni tőle.

Az állomásra indult, útja a keskeny és gödrös Hajnal utcán vezetett. Az egyik ház előtt állt a TITÁSZ javítókocsija, mellette három férfi várakozott. Amikor T. közelükbe ért, egyikük, K. T. viccből kitette a lábát a kocsija elé. A kocsi gazdája rálépett a fékre, s néhány centire K. lábától megállt. K. – aki szintén ittas volt – továbbra is mókás kedvében maradt: ráült T. kocsijának motorháztetejére.

Az új autóját féltő T. mérgében hirtelen gázt adott, a kocsi kerekei megpördültek és elindult a gödrös utcában. A motorháztetőn ülő K. megijedt, kiabálni kezdett T.-nek, hogy álljon meg, de az ittas vezető tovább gyorsított, K. néhány métert a szélvédőre tapadva ült a motorház tetején, de mivel nem tudott semmibe kapaszkodni, egyre lejjebb csúszott. Egy gödörnél elvesztette egyensúlyát, s fejjel a kocsi alá fordult.

T., amikor észrevette, hogy baj van, nyomban fékezett, megállt, kiszedték K.-t a kocsi alól, kórházba szállították, de olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy két nap múlva meghalt. T. nem tagadta, hogy ittasan vezetett, ám a bűnösségét nem ismerte el. Azzal védekezett, hogy amikor megállt, a motort sebességben hagyta, s amikor K. ráült a motorházra, megijedt, lecsúszott a lába a kuplungról, így a kocsi szándéka ellenére indult el. A tanúk másképp vallottak: a sportos, gyors indítás nem véletlenül történt, azt is hallania kellett: K. könyörög neki, hogy álljon meg, hiszen le volt húzva az ablaka, s véletlenül nem tett volna meg 53 métert a felülés színhelyétől a baleset helyéig.

A Nyíregyházi Járásbíróság halált okozó közúti veszélyeztetés bűntettében és ittas vezetés vétségében mondta ki bűnösnek T.-t, s 3 év 6 hónapi börtönre ítélte.

1990. szeptember 7., péntek

Újra önálló Komlódtótfalu

Lassú halálra ítélte Komlódtótfalut egy kormányhatározat, amely 1973-ban született. Ugyanis az 1970-es, emlékezetes árvíz szinte letörölte a föld színéről ezt a települést.

Mivel a Szamos közelsége változatlanul komoly veszélyforrásnak látszott, ezért hozta a kormány az építési tilalomról szóló rendeletet. Így aztán a fiatalok kénytelenek voltak elmenni a községből, ipar és intézmény sem települhetett ide. Bő másfél évtized alatt a 900 lelkes falu 99 főre apadt.

Ám a komlódtótfaluiak nem nyugodtak bele a település mesterséges elsorvasztásába, és ezért kérték a Csengeri Városi Tanácsot, járjanak közben az építési tilalom feloldása ügyében. Tavaly a vízügyi hatóság kedvező szakvéleményt adott a kérésről és a város üdülőfaluvá fejlesztési tervét, ezzel párhuzamosan az építési tilalom feloldását kérte a Magyar Köztársaság Minisztertanácsától a csengeri tanács.

Ennek eredményeként az illetékes minisztérium állásfoglalásában meghatározta, a település belterületén milyen feltételei vannak a korlátozás megszüntetésének. Tegnap Csenger Város Tanácsa megalkotta a falu egyszerűsített általános rendezési tervet és így most már a tanács kezdeményezheti a szaktárcától az építési korlátozás megszüntetését. A komlódtótfaluiak pedig bízhatnak benne, hogy ismét gyarapodik a lélekszám és nem kong a vészharang a településért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában