nyíregyháza

2020.09.29. 07:00

Kérdezze a könyvtárosát!

Új szolgáltatást vezetett be a napokban a nyíregyházi megyei és városi könyvtár.

Fotó: Jernei Gábor

„Kérdezze a könyvtárosát” néven indított új szolgáltatást weblapján a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár – tudtuk meg Tomasovszki Anitától, az intézmény igazgatójától.

Azonnali válasz

– A honlapon megjelenik egy chatablak, ami hasonlít a ­Facebook üzenetküldőjéhez – mondta lapunknak Tomasovszki Anita.

– Ha valaki a webes felületünkön nézelődik, és szeretne egy kérdést feltenni, akkor a könyvtáros kolléganő azonnal válaszol. Erre kell egy dolgozó, aki mindig ott ül a számítógép előtt, mert ha közben elmegy az érdeklődő, akkor nem lehet időben választ adni. Az apropót a koronavírus-járvány újabb hulláma szolgáltatta. Az olvasók jelentős többsége már nem e-mailt ír vagy telefonál, nem a közösségi oldalon szeretne üzenni. Ez egy merőben új kommunikációs csatorna, aminek a segítségével szorosabban tartani tudjuk a kapcsolatot az olvasókkal – tette hozzá Tomasovszki Anita.

A könyvár igazgatója kifejtette, a járvány első hulláma számos tanulsággal szolgált a munkatársak számára.

– Amikor március és június között zárva tartottunk, folyamatosan érzékeltük, mennyire hiányzunk az embereknek, naponta számos telefon és e-mail is érkezett. Nem csupán amiatt, hogy mikortól látogatható az intézmény, hanem számos kérdés érkezett azzal kapcsolatban, hogy mit kívánnak kölcsönözni, szeretnének a hely­ismereti gyűjteményünkből dokumentumokat a szakdolgozat elkészítéséhez. Akkor is igyekeztük ezeket a felvetéseket, kéréseket a lehető leg­gyorsabban kezelni. Lehetőség volt ezenfelül a könyvek előjegyzésére is – fogalmazott az intézményvezető.

Tomasovszki Anita végezetül elmondta, a könyvtár továbbra is látogatható.

– A járványügyi előírások betartásával bárki felkeresheti a könyvtárat. Rendezvényeink is vannak, igaz, ezek korlátozott létszámmal látogathatóak. A kamaratermet negyvenen, a konferenciatermet hatvanöten kereshetik fel egyszerre.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában