Nyírbátor

2020.09.29. 10:28

Két javaslat érkezett az Állami Számvevőszéktől

A városüzemeltető társaság vagyongazdálkodása 2015 és 2018 között nem felelt meg a szabályoknak.

Forrás: nyirbator.hu

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrizte a Nyírbátori Városfejlesztő és Működtető Kft. működését, s ezzel kapcsolatban több megállapítást is tett.

Hiba a vagyongazdálkodásban

Az ÁSZ-jelentés szerint a Nyírbátori Városfejlesztő és Működtető Kft. felett tulajdonosi jogokat gyakorló nyírbátori önkormányzat tulajdonosi joggyakorlása a 2017–2018 közötti időszakban szabályszerű volt, azonban a társaság vagyongazdálkodása 2015 és 2018 között nem felelt meg a szabályoknak.

Az önkormányzat a kft.-t 2010-ben hozta létre a Sárkány Wellness és Gyógyfürdő és a kemping üzemeltetésére. Később a feladatok bővültek az Inkubátorház és Szolgáltató Központ, valamint a Látogató Központ működtetési, lakás- és helyiséggazdálkodási, piacüzemeltetési, távhőszolgáltatási, hulladékszállítási, kulturális, sport- és közművelődési feladataival. Az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzat tulajdonosi joggyakorlása szabályszerű volt, azonban a felügyelő-bizottság nem rendelkezett az alapító által jóváhagyott ügyrenddel.

Nyírbátor polgármestere az ellenőrzött időszakot követően a hiányosságot felszámolta, intézkedett arról, hogy a felügyelő-bizottság ügyrendjét az alapító hagyja jóvá. A vizsgálat megállapította azt is, hogy a kft. vagyongazdálkodási tevékenysége nem volt szabályszerű. A kft. a 2015–2018-as évekre nem állított össze olyan leltárt, amely tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazta a mérleg fordulónapján meglévő eszközöket és forrásokat.

Az ÁSZ javaslatot küldött a kft. ügyvezetőjének, akinek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie. A polgármesternek is megfogalmazott egy javaslatot az Állami Számvevőszék, a város vezetője pedig intézkedett, hogy számolják fel a feltárt hiányosságot.

Megszüntetik a hiányosságokat

A jelentésről megkérdeztük Máté Antalt, Nyírbátor polgármesterét, aki lapunknak elmondta: az Állami Számvevőszék ellenőrizte a 2015–2018-as időszakban a kft. vagyongazdálkodási tevékenységét és az önkormányzat mint tulajdonosi jogok gyakorlójának ezzel kapcsolatos tevékenységét.

– Az ellenőrzés az önkormányzat tevékenységével kapcsolatban

nem állapított meg szabálytalanságot, ennek megfelelően intézkedési tervet sem kell készíteni. A kft. vagyongazdálkodásán belül a 2015–2018-as időszakban a leltározást érintően voltak hiányosságok, melyeket a 2020-ban kinevezett új ügyvezetésnek, az elfogadott intézkedési tervnek megfelelően a működési gyakorlatában kell módosítania.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában