halljunk szót!

2020.09.28. 11:30

Nagy nap, de rövidre szabva

A múlt hétvégi esküvők és ünnepi vacsorák már nem maradhattak el.

Forrás: KM illusztráció

– Pénteken és szombaton is volt nálunk egy-egy lakodalom, és természetesen az előírásoknak megfelelően este 11-kor bezártunk – mondta lapunknak Krivács András, a baktalórántházi Fenyves Szálloda és Konferencia-központ tulajdonosa, és hozzátette: a vendégek tudomásul veszik a járványügyi döntést, és ha tudnak, inkább korábban érkeznek, hogy több időt tölthessenek el együtt a rokonok, barátok.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) elnökeként Krivács András jól tudja, hogy a vendéglátós-társadalmat megosztja a szigorítás.

– Az étterem-tulajdonosok, üzemeltetők egy része nem azért értetlen, mert ne lenne számukra fontos a vendégek egészsége, hanem mert nem értik, hogy egy lakodalom lebonyolítása szempontjából mi a különbség egy étterem és egy kultúrház között – bizonyos értelmezések szerint ugyanis például iskolai tornatermekben vagy a már említett kultúrházakban este 11 után sem kell berekeszteni a mulatságot, ahogy sátras lagziknál sem. Ha egységes lenne a szabályozás, azt mindenki elfogadná, így viszont vannak nyitott kérdések, éppen ezért a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete és mi, az MNGSZ állásfoglalást kértünk a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, az operatív törzstől és a megyei kormányhivataltól is, hogy kiderüljön, a szigorítás pontosan milyen körre terjed ki – mondta el lapunk kérdésére Krivács András, a baktalórántházi Fenyves Szálloda és Konferencia-központ tulajdonosa.

Nehéz alkalmazkodni...

– Az új szabályok nagyon nehéz helyzetbe hoztak minket és a párokat egyaránt – mondta el lapunknak egy nyíregyházi rendezvényközpont tulajdonosa.

– Egy esküvőt nem lehet egyik napról a másikra megszervezni. Voltak, akik már tavaly lefoglaltak nálunk egy idén májusi időpontot, de a veszélyhelyzet miatt halasztani kellett, mi pedig már csak ősszel tudtuk őket fogadni. A rendelkezések enyhítése után egész nyáron zökkenőmentesen megtartottuk az esküvőket, a jelenlegi helyzetben azonban sokan úgy döntöttek, hogy nem akarják este tizenegykor abbahagyni az ünneplést, és ismét halasztanak. Ez nem egyszerű, hiszen a pároknak nagyon sok szolgáltatóhoz kell igazodniuk: a helyszínhez, a fotóshoz, a videóshoz, a vőfélyhez, a zenészhez, a ruhakölcsönzőhöz, és még sorolhatnám. Egy újratervezéssel sokan elveszíthetik a foglalókat, vagy az új időpontra már más szakembereket kell keresniük – taglalta a tulajdonos.

Az éttermek adnak a higiéniára

A rendezvényközpont menüs rendszerrel, étkeztetéssel is foglalkozik, és mivel a két szolgáltatást egy helyrajzi számon jegyzik, be kell tartaniuk a tizenegy órai zárást, holott ez elsősorban az éttermekre és a szórakozóhelyekre vonatkozik. Ennek ellenére volt olyan menyasszony és vőlegény, akik nem akarták újra átszervezni a családi eseményt, és ragaszkodtak a pénteki időpontjukhoz még úgy is, hogy a vártnál sokkal hamarabb kellett véget vetniük a mulatozásnak.

A tulajdonos szerint sokan úgy találhatnak kiskaput, hogy megpróbálnak gyorsan lefoglalni egy termet például egy faluházban, vagy egy sátorba költöztetik a nagy bulit, ezt azonban nem tartja jó megoldásnak senki – hiszen egy kifejezetten esküvőkre, rendezvényekre szakosodott helyszínen folyamatosan fertőtlenít a személyzet, és szigorúan odafigyelnek a szabályok betartására. Ugyanez egy kerti parti jellegű, sebtében megrendezett lagzin nem garantált.

Sziklaszilárd az optimizmusuk

– Mivel nem csupán vendéglátó-, hanem szállásadó hely is vagyunk, a vendégek nyugalma érdekében, néhány kivételes alkalomtól eltekintve, eddig sem tartottunk nyitva 23 óra után, így a rendelet betartása alapvetően nem okoz gondot, forgalomkiesést – kezdte Kozák József, a nyíregyházi Sziklakert Étterem és Panzió vezetője, majd így folytatta:

– A délelőtt, délután kezdődő, az esti órákban befejeződő osztálytalálkozók, családi, baráti rendezvények lebonyolítása zavartalan, az esküvői szezon véget ért, a szigorítás miatt azonban, amelynek észszerűsége vitatható, a hajnalig tartó céges bulikra, lagzikra most nemet kell mondanunk.

Kérdéses a szilveszteri mulatság megrendezése is, hiszen nem várhatjuk el az újévköszöntőktől, hogy megtizedelt létszámmal, este tízkor durrantsák el az éjféli pezsgőt...

– Bár nehéz időket éltünk és élünk meg, egyetlen dolgozónktól sem váltunk meg, kitartunk, dolgozunk, s bízunk a helyzet jobbra fordulásában – nyilatkozta a jövőre huszadik születésnapját ünneplő vendéglátóhely tulajdonosa.

KM


Nem halasztják el a lagzit

– Eredetileg is szeptemberre terveztük az esküvőnket, nem kellett halasztanunk – mondta el lapunknak egy szabolcsi jegyespár, akik a napokban szeretnék összekötni az életüket. – Hosszú szervezést és sok egyeztetést igényelt a nagy nap lebonyolítása, nem szeretnénk már változtatni a menetrenden. Néhányan ugyan lemondták a részvételt a vendégek közül, amit megértünk a jelenlegi helyzetben. Természetesen hallottunk a korlátozásokról, de minket ez már nem befolyásolt, akkor is megrendezzük az esküvőt, ha csak 23 óráig tarthat a buli. A helyszíntől szerencsére azt az információt kaptuk, hogy a menyecsketáncnak sincs akadálya, reméljük, néhány nap alatt a jelenlegi szabályok már nem módosulnak – fogalmazott a pár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában