PET Kupa

2020.09.19. 15:30

Megdőltek a korábbi csúcsok, 6 tonna hulladéktól szabadították meg a Bodrogot!

Többéves tiszai hulladékgyűjtés után vágtak neki a Sárospatak és Tokaj közötti szakasz megtisztításának.

A PET-kalózok a gyűjtés mellett a hulladék szétválogatására is gondosan ügyelnek

Forrás: PET Kupa

Megyénkben már senkinek sem kell bemutatni az elszánt PET-kalózokat, akik immár 8 éve fáradoznak a Tisza megtisztításán. Munkájuknak köszönhetően egy hulladékmentes folyót kapott vissza a természet és a túrázók, de eltökélt környezetvédőkre nem csupán az ország legkeletibb megyéjében van szükség. Tavaly, az I. Tisza-tavi Kupán már elhagyta a csapat a megszokott vizeket, s most a Tisza mellékfolyóján, a Bodrogon hajózva gyűjtötték össze a hosszú évek alatt felhalmozódott szemetet. Az I. Bodrogi PET Kupa kihívásairól és eredményeiről Dóra Szilviával, a PET Kupa kommunikációs vezetőjével beszélgettünk, aki elmondta, hat tonna hulladéktól szabadították meg a Bodrogot, ami elképesztő rekord, és az egy főre jutó begyűjtött szemét mennyisége kiugróan magas, megdőltek a korábbi csúcsok.

Bevonták a helyieket

– A Tisza mellékfolyója nagyon szennyezett, korábban mi sem szerveztünk akciót a térségbe. Nagyon sokra értékeljük a helyiek közreműködését, akik számos szervezési feladatot átvállaltak, az étkeztetést az önkormányzatok segítségével biztosítottuk. Ez volt az első Bodrogi PET Kupa, de biztosan nem az utolsó, hiszen van még feladat bőven – tudtuk meg Dóra Szilviától, aki azt is elárulta, a területen hosszú évek alatt rakódott le a hulladék, s ott több volt az üveg is, mint a Felső-Tiszán, ezért jöhetett össze a szédületes, hattonnás mennyiség. A kommunikációs vezető hozzátette, gyönyörű vidékről beszélünk, az emberek evezés közben sokszor nem is látják, mennyi szemét van a partok mentén, hiszen a hegyek, a természet szépsége elvonja a figyelmet minderről.

Nem csak munkával teltek a PET Kupa napjai, a szorgos gyűjtés mellett a résztvevőknek jutott idejük a kikapcsolódásra és a szellemi feltöltődésre is.

Fotó: PET Kupa

Nagyobb futamok kellenek

– Az önkormányzatok kulturális programokat szerveztek nekünk, melyek a nehéz munka mellett egy-egy fárasztó nap végén energiával töltötték fel a csapatokat – mondta Dóra Szilvia.

Bár a bodrogi futamon kevesebb csapat és rövidebb ideig szedte a szemetet, mint a felső-tiszai versenyeken, a PET-kalózok ezúttal nem tartottak pihenőnapot, így hasonló hatékonysággal vették fel a harcot az ártéri hulladékkal, mint ahogy azt a Felső-Tiszán teszik, immár 8 éve.

− A Bodrogi PET Kupát a Tisza-tavi akciónkhoz tudnám hasonlítani, ugyanakkor a hulladék mennyisége indokolná a nagyobb versenyek rendezését is. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a Bodrog kisebb folyó, mint a Tisza, és szem előtt kell tartanunk az infrastruktúrát is. Egy nagyobb futam több résztvevővel jár, ezért fontos, hogy a környék el tudjon látni egy nagyobb vándortábort is – avatott be az előkészületek rejtelmeibe Dóra Szilvia, aki hangsúlyozta, levonják a most lezárult verseny tanulságait, és a helyiekkel egyeztetve eldöntik, mit hoz a jövő.

– A mostani akciónk rávilágított arra, hogy ha a helyiek erősen bekapcsolódnak a munkánkba, és sokat segítenek, akkor több helyre is eljuthatunk egy év alatt. A munka nem áll meg, a Mosolygó zsák programunkkal arra buzdítjuk az embereket, hogy gyűjtsék az ártéri folyami hulladékot – hívta fel a figyelmet a kommunikációs vezető.

Rengeteg szemét érkezik

A program tavasszal indult, és egészen októberig tart, aztán kiderül, hogy a Tiszadada és Tiszabábolna közötti partszakaszon szervezett gyűjtést ki lehet-e terjeszteni más területekre is. Az akcióról Dóra Szilvia elmondta, kísérleti programhoz képest szépen gyűlnek a zsákok, és szeretnék, ha a jövőben minél több emberhez jutna el a híre, hiszen a járványhelyzet gátolta a népszerűsítést.

– Szerencsére mindig vannak lelkes, elszánt, környezetvédő emberek, akik hírét viszik ezeknek a kezdeményezéseknek. A verseny során szerzett tapasztalatokból kiderült, hogy a Latorca és az Ung folyókból bődületes mennyiségű hulladék érkezik Ukrajna felől. Számításaink szerint az I. Bodrogi PET Kupán megdőlt az egy résztvevőre jutó összegyűjtött hulladék mennyisége. A többtonnányi szeméttől most egy időre fellélegezhetnek a kisebb-nagyobb kitakarított ártéri erdőszakaszok, de egyes területekre már nem jutottak el a PET-kalózok. Az a célunk, hogy Ukrajnából ne jöjjön több hulladék, és csak túrázás, kikapcsolódás miatt látogathassuk kedvelt folyóinkat – zárta gondolatait Dóra Szilvia.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában