Nyíregyháza

2020.09.16. 14:13

Megkezdődött a Városi Uszoda terheléses próbaüzeme

Régi vágya valósul meg több száz vízilabdázónak és úszónak, valamint a város sportolni szerető lakosságának azzal, hogy a belvárosban is lesz egy fedett, modern létesítmény.

Fotó: Trifonov Éva

Mint ismert, a járványügyi veszélyhelyzet akadályozta meg a tavaszi átadást, majd a pótberuházások és a nyári, alapvetően kihasználatlan időszak lassította a nyitást. Most, a járvány második hulláma ellenére mégis elkezdődik az utolsó fázis, hogy a vírushelyzet elmúltával mindenki igénybe vehesse Nyíregyháza új sportlétesítményét.

Régi vágya valósul meg több száz vízilabdázónak és úszónak, valamint a város sportolni szerető lakosságának azzal, hogy a belvárosban is lesz egy fedett, modern létesítmény, 50 méteres medencével. A jelentős kormányzati támogatással, TAO-források felhasználásával egy nyertes pályázat keretében az AQUA SE égisze alatt megvalósult beruházás a terveknek megfelelően, a műszaki átadást követően az önkormányzat tulajdonába került. Nyíregyháza Megyei Jogú Város legutóbbi közgyűlésén döntés született arról, hogy a város augusztus elsejével üzemeltetői tevékenységet támogató közreműködői megállapodást kötött a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft.-vel. Friss hír a beruházást illetően, hogy a héten megkezdődött a létesítmény terheléses próbaüzeme, az úgynevezett „terheletlent” már korábban elvégezték. Ez azt jelenti, hogy megtöltik a medencéket vízzel, s várhatóan a jövő hét valamelyik napján az AQUA SE vízilabdázói és a Nyíregyházi Sportcentrum úszói elkezdhetik az edzéseket az uszodában.

Ez a fajta próbaüzem hatóságilag 90 napig tart, s ez idő alatt folyamatos a dokumentáció, valamint a mintaadás a népegészségügyi szervnek. Amennyiben minden szempontnak megfelel a létesítmény, a három hónapos időszak lezártával kapja meg a végleges működési engedélyt. A tervek szerint most, szeptemberben lett volna az ünnepélyes megnyitás, azonban a vírushelyzet, az egyre növekvő számú megbetegedések miatt ez csak a későbbi időkben várható. A város polgármestere és egyik országgyűlési képviselője is megfogalmazta gondolatait a próbaüzem előtt.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere: „Több évtizedes álma valósult meg a nyíregyháziaknak az új uszoda megépülésével. Egy váratlan helyzetben találtuk magunkat a járvány miatt, azonban úgy döntöttünk, hogy a beruházás utolsó fázisát, a terheléses próbaüzemet is megvalósítjuk, hogy amikor majd kockázatmentesen használhatóvá válik nagyobb tömegek számára is a létesítmény, akkor minél hamarabb vehessék birtokba az úszni vágyók.”

Dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, Nyíregyháza országgyűlési képviselője: „Nyíregyháza városa mindig is híres volt sportszeretetéről, így igyekszik a lakosainak a lehető legjobb feltételeket biztosítani. Az új uszoda tovább szélesíti azokat a lehetőségeket, amelyekkel a város polgárai élhetnek, nem csupán egy új sportcentrumot kapnak, de sokkal többet annál, közösségi teret, az egészségmegőrzés egyik központját, amely hatásosan hozzájárul a „minden gyermek tanuljon meg úszni” jelszó tényleges megvalósulásához. Az új Városi Uszoda egy minden igényt kielégítő, 21. századi színvonalon megépült komplexum, amely egyaránt várja majd a versenyszerűen úszni és vízilabdázni vágyókat, az úszni tanuló gyermekeket, valamint az úszást az egészséges életmód alapjának tekintő szabadidő-sportolókat. Egykori úszóként, nyíregyházi sportolóként külön örömmel tölt el, hogy a város sportélete egy ilyen modern létesítménnyel gazdagodott, amire méltán lehet büszke mindenki.”

Akik számára még nem ismert, a tények: az új uszodában helyet kapott egy akár nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas, 50x25 méter méretű, 220 centiméter mélységű versenymedence, valamint egy tanmedence, melynek mélysége 70 és 110 centiméter közötti. Egy 250 férőhelyes nézőteret, illetve bírói, edzői, sportolói és közönségöltözőket, valamint a hozzájuk tartozó vizesblokkokat és egy versenyirodát is magában foglalt a beruházás. Időközben a napelemek is helyükre kerültek egy pótberuházás keretében, valamint a COVIDhelyzet miatt ugyan csúszással, de megérkeztek külföldről az úszóversenyek lebonyolításához elengedhetetlen rajtkövek is – hiszen ne feledjük, a vízilabda TAO-támogatás adta az épület alapját, mely így pólóarénának készült. A fejlesztés utolsó elemeként a parkosítás zajlik, éppen az öntözőrendszereket készítik elő, hogy egy pihenőpark-szerű környéke legyen a belváros új ékességének.

A nagyközönség számára pedig bizonyos sávokban, a három hónapos, terheléses próbaüzemet követően nyithat meg a Városi Uszoda, természetesen az akkor aktuális járványügyi helyzet függvényében.

- Nyíregyháza MJV Sajtószolgálata -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában