Megyenap

2020.09.12. 20:19

Nem szakíthatnak szét a határok

A zajtaiak régi vágya vált valóra az emlékmű átadásával.

Fotó: Dodó Ferenc

A nemzeti összetartozás évében Zajtát választották az idei megyenap helyszínéül. A település Trianont követően pár napig Romániához tartozott, de a visszaemlékezések szerint a helyi kántortanító, Vitéz Gaál Lajos diplomáciai érzékének és szemfülességének köszönhetően a falu visszakerült Magyarországhoz. A rendezvényen átadták az első világháborús emlékművet, amire a helyiek régen vágytak.

Kosztya Zoltán, Zajta polgármestere köszöntőjében elmondta, a településen korábban nem volt az első világháborús hősökért állított emlékmű, ezért a megyenapon a zajtaiak régi vágya teljesült az impozáns szobrok átadásával. − Több mint száz év telt el az első világháború óta, de a hősök leszármazottai köztünk élnek, és fontos emlékeznünk azokra az emberekre, akik életüket áldozták a hazájukért – hangsúlyozta a polgármester.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke az eseményen kiemelte: köszönettel tartozunk Zajtának a hűségéért, hiszen a nehézségek közepette sem feledkeztek meg a település lakói a hovatartozásukról.

− A nagy háborúban elesett katonáknak állítunk emléket a faragott szobrokkal, de az előttünk álló századoknak is üzenünk ezzel: a kitartás, a hűség nagyon fontos érték, s ezt a jövőben sem szabad elfelejteni. Bízunk benne, hogy a határnyitásokkal a jövőben helyreállhat a természetes kapcsolat a szatmáriak között, és könnyebben elérhetik Szatmárnémetit az itt élők.

A megyenapon Seszták Oszkár emlékzászlót adományozott Zajta polgármesterének, és átadták a megyei kitüntetéseket is.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában