koronavírus

2020.09.28. 14:00

Koronavírus – sokunk nem találkozott még vele

A háziorvosok döntik el, szükséges-e tesztelni. Közösségben, szoros kontaktban gyorsan terjed a Covid-19

Forrás: webbeteg.hu

Amióta nap mint nap egyre nagyobb számban igazolnak koronavírusos betegeket, azóta magasabb fokozatra kapcsolt a védekezés. Új eljárásrendek jelentek meg szeptemberben, köztük az egyik legfrissebb, hogy a koronavírus-fertőzést PCR-teszt nélkül, a mutatott tünetek alapján a háziorvos is megerősítheti, és páciensét táppénzre veheti. Dr. Kiss Csaba háziorvost erről is kérdeztük.

A doktor saját praxisának a tapasztalatai alapján elmondta: – Ha egy családban többen is igazolt koronavírusos betegek, és szoros kontaktban élnek együtt, nagy valószínűséggel az új típusú vírus terjed közöttük, ha egy újabb családtag a tipikus tünetekre panaszkodik, ezért nincs szükség az újonnan megbetegedett családtagot is teszteltetni, ugyanis nagy valószínűséggel valamelyik hozzátartozójától kaphatta el a betegséget. Persze olyat is látunk, amikor egy családban van egy igazolt koronavírusos beteg, a többiek mégis megmenekülnek a kórtól, nem fertőződnek meg – tette hozzá a doktor. Majd azzal folytatta, hogy elkezdődött az az időszak, amikor egyre több a felső légúti megbetegedés, a fertőzéseket ezerféle kórokozó okozhatja.

Fotó: webbeteg.hu

– Az esetek nagy részében vírusos fertőzések állnak az őszi-téli felső légúti, valamint a hurutos tünetek hátterében, a torokgyulladások, mellék- orrüreg-gyulladások mintegy 80 százaléka vírusos eredetű, a maradék egyéb bakteriális fertőzés miatt alakulhat ki. Megijeszt sokakat a telemedicina, hogy nem találkozhatnak személyesen az orvossal ha panaszuk van. Az ők megnyugtatásukra mondom, hogy a háziorvosok amennyire lehetséges, igyekeznek pontosan meghatározni a gyógyulás útját, valamint azt is mérlegelik, szükséges-e tesztelni.

Ezen nem estünk még át...

– Elsőként a megfertőződés körülményeire szoktunk rákérdezni. Merre járt, kikkel érintkezett a beteg, van-e a környezetében koronavírusos személy. Jelenleg jellemzően közösségekben terjed a fertőzés elsősorban a fiatalok között, bulizós helyeken, de munkahelyeken vagy osztályközösségben ugyanúgy felüti a fejét. Életünk folyamán a szezonális vírusfertőzéseken nagyrészt már átestünk, viszont az új típusú kórokozóval még csak kevesen találkoztunk. Tudjuk, hogy nagy a fertőzőképessége, gyorsan terjed tömegben, de az egész nap egy helyiségben dolgozók között éppúgy, ezért ha egy közösségből többen is hasonló tünetekkel jelentkeznek: lázzal, köhögéssel, az íz- és szaglás­érzékelés elvesztésével, nagy a gyanúnk a koronavírusra. Amit a tesztek igazolnak is, sajnos egyre nagyobb számban. Nyilvánvaló az is, hogy az egészségügyi rendszer és a laborok kapacitása is véges, nem lehet minden (főleg a tünetmentes) kontaktot tesztelni – mondta a háziorvos.

Dr. Kiss Csaba lapunk kérdésére arról is beszélt, bár a telemedicina elveszi tőlük a lehetőséget, hogy ténylegesen megvizsgálják a betegeket, ellenben a saját praxisukhoz tartozók kórelőzményeit jól ismerik.

– Egy egészséges fiatalnak enyhe tünetek mellett immun­erősítést, D-vitamin-pótlást, gyógyteákat ajánlok. Akinek egyébként is van valamilyen légúti betegsége, COPD-s vagy asztmás, nála a vírusfertőzés általában felülfertőződik valamilyen baktériummal, ilyenkor a beteg érdekében felírom az antibiotikumot, de minden más esetben igyekszem ezt elkerülni.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában