Csenger

2020.09.02. 18:33

Szijjártó: a magyar kulturális örökség kiemelkedő szeletét képviseli Makovecz Imre munkássága

A magyar szellemi és kulturális örökség kiemelkedő szeletét képviseli Makovecz Imre munkássága – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Csengerben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Forján Zsolt polgármester és Kovács Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője átvágja a nemzeti színű szalagot a csengeri Makovecz-épület átadásán | Fotó MTI/KKM/Borsos Mátyás

Fotó: KKM/Borsos Mátyás

Szijjártó Péter a csaknem ötezer lelkes kisvárosban felavatta a Kossuth-díjas magyar építész stílusában épült, róla elnevezett, 249 millió forint állami támogatással megvalósított, buszpályaudvarként funkcionáló épületet.

A tárcavezető beszédében hangsúlyozta: a gyorsan változó világban napról napra váratlan, korábban elképzelhetetlen fejleményekkel találjuk szembe magunkat. Különös kihívások érik az életünket, értékeinket, életmódunkat és „mindent, amiben hittünk és hiszünk” – hangoztatta. Úgy folytatta, hogy ezek a viharos és alapvető változások rendkívüli mértékben felértékelnek mindent, ami tartást ad és biztonságot nyújt, ami összeköt és felértékeli az örökségünket is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Forján Zsolt polgármester és Kovács Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője átvágja a nemzeti színű szalagot a csengeri Makovecz-épület átadásán | Fotó MTI/KKM/Borsos Mátyás

Szijjártó Péter megfogalmazása szerint a magyarság azért maradt fenn ezer éven keresztül és azért tudja a mostani történelmi kihívásokat sikerrel kezelni, mert „miközben nyitottak és befogadóak vagyunk a legújabbra, a legmodernebbre, ugyanakkor ragaszkodunk az örökségünkhöz is”. „Ragaszkodunk a vallási, kulturális és történelmi hagyományainkhoz is” – emelte ki.

A külügyminiszter Makovcz Imre munkásságát méltatva arról beszélt, hogy építészeti remekművei magukban foglalják az egész magyar történelmet. A Makovecz-örökségről azt is hangsúlyozta, a magyarok joggal lehetnek büszkék örökségükre. A tárcavezető a világhírű magyar építész számos, az organikus építészet jegyében megalkotott épületének otthont adó kisvárosra utalva felidézte, Csenger lakói harminc éve úgy döntöttek, hogy megújítják a városukat és a régi, roskadozó épületek helyére újakat álmodtak meg Makovecz Imre segítségével.

Csengernek mára hivatásává vált ápolni Makovecz Imre örökségét

- közölte Szijjártó Péter. Emlékeztetett arra is: 2017-ban a városi tanuszoda átadásakor Orbán Viktor miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a romos buszmegálló helyére egy modern, szép és az örökségünknek is emléket állító épületet fognak építeni.

A csengeriek egész Magyarországnak példát mutatnak abban, hogy megéri küzdeni a jövőért és erőfeszítést tenni egy szebb, jobb, élhetőbb városért – mondta szavai zárásaként a miniszter, aki egyúttal a kormány jövőbeli támogatásáról is biztosította a város lakóit.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában