Történelmi lovastúra

2020.09.03. 16:22

Szög nyomában Szabolcsig

I. László és lova előtt tiszteleg a történelmi lovastúra.

Csepin Péter író, hagyományőrző huszár és lovas világutazó a Bakonyi Poroszkálók csapatával arra vállalkozott, hogy a Regnum Fest keretében végiglovagolják és lovasszemmel feltérképezik a somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhelyről kiinduló történelmi útvonalat. A portya útvonala 624 kilométer hosszú. Az útról leírás és rövidfilm is készül.

Somogyvárról indultak

A Bakonyi Poroszkálók 23 éves egyesület. A majd negyed évszázad alatt több mint ötvenezer kilométert lovagoltak jórészt XVI. századi végvári viseletben. Választott példaképük, a törökverő hős Thury György korszakát elevenítik fel. Várpalotáról indulva jutottak el nyeregben az Atlanti-óceán partjáig, Szicíliába, Törökországba, Skandináviába.

Megkerülték az ezeréves határokat, és a Tien-san lábától indulva az íjfeszítő népek vándorlási útvonalán hazalovagoltak a kazak–kínai–mongol határtól. Majd megjárták a messzi északot, Skandináviát. Ezek a nagyobb útjaik, melyek teljesítéséhez hat-nyolc hónapra volt szükségük.

Rövidebb portyáik mindössze pár száz kilométeresek. Ezek voltak: Limanova, az Isonzó melletti harcterek, Thury szülőhelye, a Mohács melletti csatatér.

Az idén augusztus 20-án Somogyvárról indult a csapat. A portyázók létszáma az időközben egyes szakaszokra becsatlakozó lovasokkal néhol tizenötre is felduzzad.

Útjuk során a mindenkori magyar katonalónak ­állítanak emléket. A résztvevők történelmi viseletben, egyes szakaszokon pedig a jelen katonai szempontoknak megfelelő ruházatban haladnak. Szeptember 5-én, szombaton érkeznek meg Szabolcsra, az I. László által 1092-ben összehívott zsinat helyszínére.

A táltos paripa

– Imádok lovagolni, és nagyon szeretem ezt a csapatot – mondja Csepin Péter, aki Tomaj nevű lovával vesz részt a túrán.

– Minden évben egy-két hetet együtt töltünk lóháton, többnyire történelmi helyszíneket keresünk fel. Ez egy kulturális és sportprogram, amin kipihenjük az egész éves felgyülemlett fájdalmakat, és élvezzük egymás társaságát, annak ­ellenére, hogy egész nap talpon és nyeregben vagyunk.

Szög László király legendás táltos paripája volt, akivel együtt harcolt a csatákban, hegyek nyíltak és források ­fakadtak a patkója nyomában. A túra során a lovasok szó szerint Szög nyomába is léptek, hiszen a legendás királyi ló patkójának lenyomata a mátraverebélyi Szent László-forrás melletti sziklában látható.

KM

Borítókép: A csapat Hollókő váránál | Fotó: Oláh Róbert

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában