agrometeorológia

2020.09.22. 12:20

Tovább várat magára a csapadék, és vele együtt az ősz beköszönte is

Agrometeorológiai összefoglaló.

Fotó: illusztráció: pixabay

Szeptember harmadik hetében jelentősen visszaesett a hőmérséklet, mégis tovább várat magára a csapadék, s vele együtt az ősz beköszönte is.

Amennyivel később érkezett az idei nyár, most úgy fest, éppen úgy késlekedik az ősz, hiszen az elmúlt hét időjárása még a kánikula időszakát idézte. Péntekig elkerülték Kelet-Magyarország térségét a szokásosnál messze északabbi pályán mozgó légköri frontok, a felettünk veszteglő anticiklon pedig garantálta az eseménytelen, napos, száraz, meleg időt. Az időszaki középhőmérséklet mintegy 2-4 fokkal haladta meg az sokéves átlagot, miközben a napi csúcsérték 30 fok körül alakult, s főként a déli tájakon sorjáztak ismét a hőségnapok. Hajnalban sem volt még hideg, általában 11-16 fok közé hűlt le a levegő.

A hét végéhez közeledve hidegörvény haladt tőlünk északkeletre, a mögötte érkező hűvös levegő egy része pedig utat talált a Kárpát-medencébe. A lehűlést élénk, helyenként erős szél kísérte, de csapadék országosan is csupán elvétve fordult elő, nálunk még mutatóban sem. Évszakváltásról a „száraz” hidegfront után sem beszélhettünk, hiszen napokon belül ismét 25°C fölé tornázta magát a nappali felmelegedés, mely érték egyben a nyári nap mint klimatológiai küszöbnap kritériuma. Az éjszakák viszont hidegre fordultak, a Nyírségben 5 fok alatti minimumok is előfordultak, közvetlenül a talaj felszínén pedig fagypont körüli hőmérsékleteket is mérhettünk a mélyebb fekvésű, szélvédett körzetekben.

Hőigényes kertészeti növényeink már megérzik a csípős hajnalokat, ám a legfrissebb előrejelzésekre tekintve valószínűleg még a soron következő lehűlés sem hozza meg a tenyészidejük végét jelentő, kiterjedt fagyokat. Csapadékot viszont – nagy bizonytalanság mellett – hozhat, s erre most nem csak a bőségesen rendelkezésre álló hőösszeg kihasználása miatt lenne szükség. A talajok 1m mélységű szelvényének vízdeficitje megugrott az elmúlt napok, hetek viszonylag magas párolgása valamint a szeptemberi csapadékínség következtében. A 120-150mm-es hiány megfelel az évszak szerint várható értéknek, ám a művelt réteg nedvességtartalma a növények számára már alig hasznosítható, a minimális vízkapacitást közelíti.

Míg a napraforgó, kukorica érésének, leszáradásának kedvez a száraz, meleg idő, a talajművelési feladatok, köztük a kalászosok magágy készítése, valamint a repce kelése több nedvességet igényelne. Az elmúlt hetihez hasonló, a sokéves átlagnál 35-40%-kal magasabb napfénytartam és a kései, kivételesen magas hőösszeg csak kellő nedvesség mellett hasznosul optimálisan a melegigényes kultúrákban is, így ezekben feltétlenül érdemes a vízpótlásról gondoskodni.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI

Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában