Nyíregyháza

2020.09.30. 15:28

Új épületszárnnyal bővül a Jókai Mór Általános Iskola Nyíregyházán

Szerdán ünnepélyesen is letették az új épületszárny alapkövét, elindult az 1,2 milliárdos építkezés.

Fotó: DODO FERENC

Nyíregyháza egyik legrégebbi iskolájának udvarán gyűlt össze az ünneplő tömeg szerda délben. A Jókai Mór Református Általános Iskola történetét egészen az 1900-as évek elejétől idézte fel a jelenlegi igazgató, Mócsánné Nagy Ágnes, kitérve a legfontosabb, 1995-ös mérföldkőre, amikor református keresztyén iskola lett a Jókai, nagy hagyományokkal maga mögött.

Azóta is a folyamatos fejlődés jegyében újra és újra megújulunk, hiszen egyik jelentős szellemi központja és műhelye vagyunk a városnak.

– Örömünkre évről évre egyre több diák szeretne hozzánk járni, ami azt jelenti, hogy ismét kinőttük az intézményt, a Színház utcai épületet, és most a fenntartónknak köszönhetően építkezhetünk tovább – mondta el az igazgató.

Szerdán ünnepélyesen is letették az új épületszárny alapkövét. A tereprendezés, a munkálatok előkészítésének nyomait láthattuk az iskola udvarán, az eső miatt rövidre fogott ünnepség végén az időkapszula is lekerült a földbe, s így hivatalosan is elindult az 1,2 milliárdos egyházi építkezés. A földszinten kap majd helyet a konyha, az ebédlő, az emeleten hat tanterem, a harmadik szintre kerül a tornaterem. A Jókai Mór Általános Iskolába összesen 745 diák tanul, 2021-ben már az új helyiségeket is birtokba vehetik.

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Egyházkerület református püspöke beszédében kiemelte, hogy a Jókai Mór Általános Iskola mindig is határozottan, koncepciózusan tervezte az életét, s most ismét fontos feladatok előtt áll.

Alig két hete egy új nyíregyházi református templomot szenteltünk fel, most pedig itt vagyunk, hogy letegyük az alapkövét az iskola új épületszárnyának, amely az újabb osztályokkal, tantermekkel tágas életteret biztosít a diákoknak.

– Karnyújtásra vagyunk attól, hogy a belvárosi és az örökösföldi óvodák is tovább emelkedhessenek – utalt a másik két intézmény bővítésének tervére a püspök.

Beszédében az iskolaépületet tegezhez hasonlította, mint mondta: a harcosok nyílvesszőit összerendező, keretben tartó eszköz sem lehet lyukas, szakadozott, foltozott, hiszen a jó harcos elveszítené belőle nyilait, úgy egy korszerű, szép iskola iskola is összerendezi és egyben tartja a benne dolgozók és tanulók lelkét, szellemét.

– Az összerendezettséghez szükség van egymásra, még többekre, akik az „életharcokban„ megállják a helyüket, boldog az az egyház, ahol ennyi ifjú van – mutatott a püspök az ünnepségen részvevő diákokra. Majd hozzátette, becsülik a fiatalokat, hiszen az egészséges gyülekezet több generációt ölel fel.

– Iskolát és templomot a jövőnek építünk – ezt már Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere mondta. Hozzátette, a református iskola erkölcsös és keresztény lelkületű fiatalokat nevel, fontos értéket képvisel a városban. Sok sikert kívánt az építkezéshez, a pedagógusoknak pedig kitartást a munkájukhoz.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában