Trianon 100

2020.09.30. 16:40

Zúgtak a harangok e napon

A hazánkat megcsonkító igazságtalan döntés centenáriumára kamarakiállítással készült a nyíregyházi múzeum.

Fotó:

– Nem gyászolni jöttünk Trianont, hanem együttes gondolkodással megérteni. Túléltük a túlélhetetlent. Trianont ismerni kell, mert e halálos tapasztalat életet jelent számunkra. Közös érdekünk is, hogy minél többet tudjunk róla. Akkor se lehettünk jelen a rólunk szóló döntés meghozatalánál, ahogy sajnos manapság is a fejünk felett jönnek, mennek a döntések, és nem vagyunk ott.

– Trianon vesztesnek, győztesnek egyaránt csapda, de tanulság a megmaradás tapasztalatára. Nekünk okosan és kellő alázattal kell szemlélnünk – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Jósa András Múzeum legújabb, Trianon 100 elnevezésű kamarakiállítását szerdán dr. Rémiás Tibor, megyei hatókörű múzeumigazgató.

Magángyűjtemény is

Az aprócska, nem mennyiségével, hanem a minőségével hatni képes tárlat egyik különlegessége volt, hogy a város két ismert történésze – Bene János címzetes múzeumigazgató és Mohácsi Endre, a Jósa-múzeum Történeti Osztályának vezetője – a saját magángyűjteményével is gazdagította.

A köszöntő, majd dr. Dámné dr. Rácz Magdolna szavalata és Suhanyecz Viktória hegedűművész népdalcsokra után a közönség kérdezhetett is a földszinti tárlat fiatal kurátorától, Kertész Fruzsina történésztől.

Dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató tárlatnyitó beszéde azért is érdemelt figyelmet, mert felért egy tudományos előadással, sok tanulsággal szolgálva a hallgatóságnak. Mint leszögezte, a szándék akkor sajnos gyilkos szándék volt. Lakosságunk 63 százalékát vették el, területünk 72 százaléka veszett oda, iparunk 52, a kukorica vetésterületünk 56, a burgonyáénak a 80, az utak 60, az erdők 86, a foglalkoztatottak 51, a vasutak 58 százaléka került határon túlra.

Legendák és tények

– A száz év elteltével miért vannak még velünk legendává nemesedett történetek a békediktátumról? – fogalmazta meg korunk egyik legégetőbb kérdését, mindjárt választ is találva rá.

– Sokak számára ezek a történetek rendelkeznek magyarázó erővel a történtekre. Trianonról másképp gondolkodik a társadalom, a politika és másképpen gondolkodnak a történészek. De mindegyik egyetért abban, hogy Trianon a 20. századi történelem egyik legtragikusabb eseményévé lett – hangsúlyozta dr. Rémiás Tibor, aki e témában korábban előadássorozatot is készített.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában