Kelet-retró

2020.10.27. 16:30

30 éve történt: taxisblokád Nyíregyházán

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Barikád a nyíregyházi Kossuth Lajos utca közepén

1960. október 27., csütörtök

Húsz gép indul rizscséplésre Köleséről

Beérett a rizs a Felső-Tisza vidékén. A legtöbb termelőszövetkezetben már az aratással is végeztek és várják a cséplőgépet. A Kölcsei Gépállomásról húsz cséplőgép indul a napokban. Tizenkét gépet terveztek korábban a rizshez, de a jó termés az idő előrehaladottsága megköveteli a nagyobb erőfeszítést, ezért a gépállomás vezetősége úgy döntött, hogy húsz gépet állít munkába.

A gépállomás körzetében 800 hold termése vár betakarításra. Tiszakóródon már megkezdték a cséplést, iparkodnak a szövetkezet tagjai, hiszen vetőmag lesz az egész termésük. Hasonlóan a túristvándi szövetkezet termése is vetőmag minőségű. Átlagban a Felső-Tisza-tájon 20-22 mázsás holdankénti termést várnak.

1990. október 27., szombat

Taxisblokád Nyíregyházán

A csütörtöki bejelentés, miszerint másnaptól emelkednek a benzinárak, régen nem látott, hatalmas elégedetlenségi hullámot indított el az országban. A Budapesten kezdődött lavina péntek reggelre elérte megyénket is, számos településen, közúton megbénult a közlekedés, s így sajnos gondok jelentkeztek az ellátásban is.

A benzinsokk már csütörtökön délután nagyrészt megbénította a megyeszékhely életét. A kutaknál kialakult helyzet, a kilométeres sorokban álló autók százaitól még a továbbutazni szándékozóknak sem sikerült kiszabadulniuk. A Shell-kútnál álló sorból például a Vásárosnamény felé igyekvők csak órák múlva haladhattak tovább, kényszerűen kellett végignézniük autóstársaik rohamát. Annál inkább, mert sokan kannákba, sőt hordókba is töltötték az üzemanyagot.

Barikád a nyíregyházi Kossuth Lajos utca közepén

Az országos mozgalommá kiterjedő taxis demonstráció hatását hamarosan nemcsak a televízió és a rádió híradásaiból ismerhették meg a helyi fuvarozók, mivel a budapesti és a debreceni kollégák is csatlakozásra szólították fel őket... Az éjjeli műszakosok értesítették a vezetőséget, akik éjfél körüli tanácskozásukon úgy döntöttek, nem várhatnak reggelig. Riasztották a taxisokat, hajnali négykor a Jókai téren volt a találkozó. Elosztották a posztokat, s öt órakor lezárták a városból kivezető utakat. Az egyetlen komolynak nevezhető összetűzés kora délutánig az volt, hogy – még a blokád lezárásakor – egy Bécsből érkező, magyar rendszámú fehér Lada utasai pisztollyal, késsel fenyegetőzve áttörtek a kordonon.

Válságstábot hívott össze a kialakult helyzet miatt tegnap délután Nyíregyháza frissen megválasztott polgármestere, Mádi Zoltán. A megbeszélésen reszt vettek többek között a személyfuvarozók, a Szabolcs Volán, a posta, az egészségügy képviselői, valamint a város és a megye rendőrkapitánya. Mint elhangzott, a nap folyamán ellenőrizhetetlenné vált az akció, a fuvarozók vezetőinek kezéből kicsúszott a vezetés, s sok helyen szinte az állampolgárok kényszerítik a taxisokat a további útlezárásra. A gondokat fokozta, hogy a közlekedés teljesen leállt a városban. az alapvető élelmiszerek nem jutottak el a boltokba, s a lezárások miatt a távhő- és gázszolgáltatás, -hibaelhárítás, elektromos és egészségügyi ellátás terén problémák jelentkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában