„A mosolyodat el kellene ültetnem.”

2020.10.19. 11:30

A község minden lakója neki drukkolt

A penészlekiek első embere, Klenik Sándorné kapta a „Nők helytállása a járvány idején” elismerést.

Budapest, 2020. október 5. Klenik Sándorné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Penészlek polgármestere (b) átveszi a szociális ellátás kategória fõdíját Novák Katalintól, a családokért felelõs tárca nélküli minisztertõl, a Nõk Magyarországért Klub elnökétõl a szervezet díjátadó ünnepségén a Szépmûvészeti Múzeumban 2020. október 5-én. A Nõk Magyarországért Klub olyan példamutató nõket díjazott, akik bátor, kiemelkedõ munkát végeztek a koronavírus-járvány terjedésének elsõ hulláma alatt. Minden kategóriában öt nõt tüntettek ki, közülük pedig egy-egy fõdíjast is elismertek, a közönségszavazás nyerteseit. Csaknem ötszáz jelölés érkezett. A csoportok fõdíja bruttó 5 millió forint pénzjutalommal jár. Egy különdíjat is kiosztottak. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Előbb a legesélyesebb száz jelölt közé, majd a top 5-be került be, végül a fődíjjal érkezett haza a fővárosi átadóünnepségről Penészlekre Klenik Sándorné, a község polgármestere, a helyi Nyugalomsziget Idősek Otthona vezetője.

Meglepte a jelölés

– Egy ideig a hátam mögött zajlott a szervezkedés – mondta el Klenik Sándorné, amikor a díjról kérdeztük.

– Végül engem is be kellett vonni, mert az önéletrajzomra is szükség volt a jelöléshez. Meglepett, hogy ilyen rangos elismerésre méltónak tartottak, hiszen egy nyugdíjas pedagógus mellett az iskola és az óvoda vezetője is felterjesztett. Azután arra gondoltam, már ez is egy hatalmas érdem, de úgysem fognak figyelni egy ilyen apró kis szabolcsi falucska lakójára. Országos szavazáson döntötték el, hogy ki kapja a saját kategóriája díját. Megmozdult az egész falu. Hatodik ciklusban vagyok polgármester, így elég széles az ismeretségi köröm, ők is rám voksoltak a családtagjaikkal együtt.

Amikor az engem jelölő csapat tagjai feltettek rólam egy videót az internetre, amit több mint háromezren megnéztek, már feléledt bennem a remény.

Jelenleg szociális munkás szakra járok egyetemre, az agrármérnöki mellett ez lesz a másoddiplomám. A csoportvezetőm is mozgósította a nappalis diákokat és a barátait, ismerőseit. Arra gondoltam, ha mégis megkapom a díjat, az az egész település sikere lehet, és az országos figyelem is egy kicsit Penészlek felé fordul. Az eredményhirdetésen akkor gondoltam arra, hogy talán én is az egyik kiválasztott vagyok, amikor azt fejtegették: a járvány első hulláma idején a családtagjaimat is háttérbe szorítva dolgoztam a veszélyeztetett korosztályban lévőkért. Az elismeréssel járó díjat az idősotthon lakóival közösen fogjuk majd elkölteni kirándulásokra, előadások szervezésére és egyéb programokra. Az idősek általában Vincze Viktória egyik slágerével szoktak jellemezni, ami úgy kezdődik: „A mosolyodat el kellene ültetnem.” Amikor a díjátadóról hazatérve kiszálltam a kocsiból, a lakók ezzel a dallal fogadtak. Ha erre gondolok, még most is meghatódok – tette hozzá.

Egy lakó jelölte

– A Nők Magyarországért díjra (szociális ellátás kategóriában) az idősotthon nyugalmazott pedagógus lakója, Vadon Mihályné jelölte Marikát, akinek jól megérdemelt győzelméért egy emberként drukkolt mindenki. A rangos elismerés mögött magas teljesítmény áll – árulta el lapunk érdeklődésére Hajdu Henrietta iskolaigazgató.

– Hosszú évek óta ismerem, empatikus, őszinte, segítőkész ember, aki akkor is ­lelkiismeretesen és bátran tette a dolgát, amikor megjelent hazánkban a koronavírus-járvány. Szigorú előírások szerint, de mindvégig féltő szeretettel óvott bennünket, a legveszélyeztetettebb korosztályt. Szinte a nap 24 óráját velünk töltötte, mellőzve szeretteit, élete legféltettebb kincseit, az unokáit is. A járványhelyzet alatt is biztonságban éreztük magunkat mellette. Átérezte, mennyire fontos számunkra a kapcsolattartás a családtagjainkkal, s milyen szomorúságot okozott a bezártság, a látogatási tilalom, ezért minden nap programokat szervezett nekünk, próbálta elterelni a gondolatainkat a félelmünkről – mondta Vadon Mihályné.

JG, PI

Borítókép: Klenik Sándornénak Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter nyújtotta át a Nők Magyarországért díj szociális ellátás kategóriájának fődíját | Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában