Kelet-retró

2020.10.04. 08:00

A tiszalöki halottaskocsival menekültek el a lövöldözés után

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

1970. október 4., vasárnap

Elnéptelenedés miatt nyolc iskolát szüntettek meg a megyében

Elnéptelenedés miatt újabb nyolc tanyai kisiskolát szüntettek meg Szabolcs-Szatmár megyében. Legutóbb a Kocsord-pusztasándori, a fülposdaróci, a Nagydobos-perényintanyai, a Kántorjánosi-emma-tanyai, a Hodász-tarnai-tanyai, a Nyírkáta-gólyaszállási, a Tyukod-kálmán-majori és a Tiborszállás-halmos-tanyai általános iskolák jutottak erre a sorsra.

A megszüntetett iskolák tanulóit részben tanyai kollégiumokban helyezték el, részben bejárnak a közeli körzeti iskolákba. A kollégiumban elhelyezettek ellátásáról szervezetten gondoskodnak, a bejáró tanulókat pedig autóbusszal vagy egyéb járművekkel szállítják az iskolákba.

1990. október 4., szombat

Betörés a tiszalöki halottaskocsival

Szabolcsi vonatkozása is van annak a lövöldözésnek, amely szeptember 29-én hajnalban Megyaszón történt. A forgótáras pisztolyból kilőtt lövedékek szerencsére senkit sem sebesítettek meg, ám az események sokkal rosszabbul is végződhettek volna. A betörők hajnali kettő és három óra között a megyaszói műszaki bolt rácsait feszítgették. A zajra felébredt egy helyi lakos, aki zseblámpájával a tolvajokra világított. Azok a helyszínről egy halottszállításra szolgáló fekete Volgával és egy piros Ladával elmenekültek.

A szerencsi rendőrök még azon a hajnalon Bodrogkeresztúron ellenőrizték a Volga utasait és rakományát. Kiderült: az autóban bűncselekményből származó holmik vannak, mintegy 120 ezer forint értékben. A gépkocsi utasai közül D. G.-né és H. B. tiszalöki lakosokat sikerült elfogni. A nyomozás során kiderült: a két autóval egy betörőbanda tagjai járták a környéket. Feltehetően tízen vannak. A szabadon levők ellen országos körözést adtak ki. A betörők felbukkanása Borsod, Szabolcs, Hajdú és Heves megyében várható.

A tiszalöki költségvetési üzem igazgatója elmondta: a fekete Volga egyik utasa, H. B. a költségvetési üzem sofőrje, D. G.-né pedig az élettársa. H. B. a temetővel szembeni szolgálati lakásban lakik, mivel ő a tiszalöki temető gondnoka is. A kocsit a szolgálati lakás melletti garázsban tartották. A járművet jogtalanul vették igénybe, s a kilométeróráját kikötötték. A dolgozók megdöbbentek, hiszen H. B.-t csendes embernek ismerik. Mindössze annyi probléma volt vele, hogy kocsival korábban nekiütközött egy fának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában