számítógéppel támogatott tervezés

2020.10.20. 14:00

Álomházából valóságos első hely lett

A Fényeslitkén élő, Kisvárdán tanuló Németh Eszter kategóriagyőztes lett a Neumann-versenyen.

Forrás: Németh Eszter archívuma

A szekszárdi I. Béla Gimnázium és a legnagyobb múltra visszatekintő hazai informatikai szervezet, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság 36 éves múltú versenyének egyik idei győztese egy kisvárdai diáklány lett: Németh Eszter, a Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda 7. b osztályos tanulója saját álomházát tervezte meg, és egy számítógépes tervezőszoftverrel rendezte be.

Az idei online verseny 64 döntős alkotása között drónvezérlésű pókrobot, diák által épített humanoid robot, továbbá mobilalkalmazás és játékprogram is helyet kapott.

Hasznos és újszerű

A járványhelyzet miatt ezúttal az eseményt a Microsoft Teams platformján rendezték meg, az érdeklődők pedig a Twitchen követhették élőben. A sok érdekes pályamű között hazai, vajdasági, erdélyi és szerbiai diákok munkái szerepeltek.

– Tanítványom Az én álomházam munkájával kategóriájában az első helyet szerezte meg. Eszter kreatív, és kiváló előadói képességgel rendelkezik, és a megmérettetésen bizonyította az ötletének hasznosságát, újszerűségét is – jegyezte meg felkészítő tanára, Dajka Miklós, aki tavaly az Oktatási Hivatal Nyíregyházi POK „Kiváló Felkészítő – Tehetséggondozó Tanár” díjában részesült, az idén pedig az informatika OKTV-n végzett munkájáért az Emberi Erőforrások Minisztériumától Kiváló Versenyfelkészítő díjat kapott.

A házat úgy alakította ki a kisvárdai diák, hogy megvalósítható, kivitelezhető legyen
Fotó: Németh Eszter archív

– A Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék elnevezésű versenyt a bátyámon keresztül ismertem meg. Ő már pár éve részt vesz rajta, és szép eredményeket mutatott fel. A tavalyi döntő után határoztam el, hogy legközelebb én is nevezek, és megmutatom: az akaraterőmmel mire lehetek képes – fejtegette a Fényeslitkén élő Németh Eszter.

– Azért a „számítógéppel támogatott tervezés” kategóriában töltöttem fel a pályamunkámat, mert a fiatalok körében közkedvelt Sims 4 játékban legtöbbször én építettem és terveztem meg a karakterem házát. Úgy éreztem, hogy az így szerzett tapasztalataimat kamatoztatni tudom. A házat mindenképpen úgy alakítottam ki, hogy megvalósítható, kivitelezhető legyen. A projektmunkát a Sweet Home 3D nevű alkalmazással készítettem. Hamar megtanultam használni, ami gördülékenyebb munkát eredményezett. Bevallom, a végeredményen nagyon meglepődtem, nem számítottam rá, hogy ilyen jól sikerül.

– Az egész online verseny és a prezentációm alatt is arra törekedtem, hogy magamat adjam, és olyan legyek, mint amilyen a hétköznapokban. Az érdeklődési köröm az informatika, a matematika és az angol nyelv. A továbbtanulás, a felsőoktatás most még kevésbé foglalkoztat, de úgy gondolom, hogy építészmérnök szeretnék lenni.

Eszter a szabadidejét a legtöbbször a barátaival szokta tölteni, közösen bicikliznek, fociznak, borús időben pedig otthon szokott simsezni vagy sorozatokat nézni. A saját tervezésű álomháza is egy sorozat kezdete lehet.

Kibontakozó tehetségek

„A Neumann-verseny egy összefogás sikere, hogy a versenyalapító, a szekszárdi születésű Kovács Győző szellemében az informatikai tehetséggondozásnak legyen egy olyan terepe, amely sokféle képesség mentén engedi a kibontakozást. A jövőben az online döntőn megtanult megoldásokat is használni fogjuk a versenyben, hogy minél többen részt vehessenek a megmérettetésen” – fűzte hozzá Hajós Éva, a szekszárdi I. Béla Gimnázium igazgatója.


 

A Neumann Társaság

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a legnagyobb múltú magyarországi informatikai szervezetként az 1968-as megalapítása óta kiemelkedő szerepet vállal a digitális esélyegyenlőség megteremtésében. Tevékenységei között különösen fontos az informatikai tehetséggondozás, amelynek jegyében évtizedek óta főszervezője a Nemes Tihamér Országos Középiskolai Számítástechnikai Tanulmányi Versenynek és a Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Versenynek, illetve felkészítője a diákolimpiákra utazó csapatoknak. A társaság célja, hogy a digitális világ GPS-eként segítse a tájékozódást az információs társadalom világában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában