trianon 100

2020.10.08. 14:40

Amihez évről évre visszatérhetnek

Az emlékmű üzenete: az iskola közössége is bármikor kész áldozatot hozni.

Fából faragott Trianon-emlékművet avattak tegnap ünnepélyes keretek között – a járvány miatt csak szűk körben – a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola kertjében. Az alkotást, amit Jóni János vásárosnaményi fafaragó készített, az intézmény lelkésze, Nagy Csaba áldotta meg.

Nemes tölgyfából

– Szerettük volna méltóképpen megünnepelni Trianon centenáriumát. Először azt terveztük, hogy az iskola minden tanulóját elvisszük Ópusztaszerre, de a járvány ezt meghiúsította. Mivel a testvériskoláinkkal se találkozhattunk június 4-én – csak egy közös kisfilmet készíthettünk, illetve 30-40 gyerekkel önkéntes alapon elzarándokoltunk Máriapócsra –, jött egy új gondolat, hogy olyan méltó emléket állítsunk, ami itt marad, ahová évről évre visszatérhetünk – mondta el lapunknak Tormássiné Kapitány Ágotha intézményvezető. A faanyagot Tölgyfa Gábor, a Nyírerdő Zrt. erdészeti igazgatója ajánlotta fel.

– Valamikor május elején kerestek meg egy emlékoszlop, illetve kopjafa ötletével, de megismerve az iskolavezetés célját, mást javasoltam – ezt már az alkotó, Jóni János idézte fel. – A terveknél figyelembe vettük a hely adottságait, a férőhelyet, a környezetet, s hogy mi illik ide.

– Nekem egy másik kompozíció is kedves volt, de túlméretesnek gondolták. Ami végül elkészült, remélhetően a fiatalokat is megérinti, mert Trianont, a veszteségeinket nem feledhetjük. Másfél hónapot dolgoztam rajta, a véghajrában már éjt nappallá téve. Szerencsére besegítettek a barátaim, Baráth Sándor népi iparművész, faszobrász, Esze Géza vásárosnaményi, és Pocsai Vince mátészalkai fafaragó – sorolta Jóni János, aki Nagydobosnak korábban már készített Trianon-emlékművet más koncepcióban. A mostani nemes tölgyfából készült, diópác árnyalataival kezelt emlékmű kettős keresztet formáz, felső ágán évszámokkal (1920–2020), alsó ágán az „összetartozunk” jelszóval, táblaképén egy Böjte Csaba idézettel: „A világot az igenek, a bizalom és a hit viszik előre.”

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában