az állatok világnapja

2020.10.05. 17:30

Az állatok teszik teljessé az életüket

Az állatok sokat szenvednek az emberi felelőtlenség miatt, pedig nélkülük üresek lennének a hétköznapok.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark/Dósa Deláni archívuma

Védőszentjük, Assisi Szent Ferenc halálának napján, október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját. A jeles nap alkalmából olyan emberekkel beszélgettünk, akik nap mint nap állatokkal foglalkoznak, és el sem tudják képzelni az életüket másképp.

– Miután lediplomáztam agrármérnökként 1999-ben, rögtön a Nyíregyházi Állatparkban kezdtem el dolgozni: ez volt az álmom – mondta el lapunknak Lukácsné Benke Julianna takarmányozási és üzemeltetési osztályvezető.

– Egy kicsit mind az ötezer állatnak az anyukája vagyok. Koordinálom a gondozók munkáját, azt, hogy melyik gondozó melyik állattal foglalkozzon. Irányítom a takarmánybeszerzést és a takarmányozási programot, hogy az állatoknak mivel kedveskedjünk, mi legyen a takarmánynormájuk, miből mennyit kapjanak, és a konyhán dolgozó munkatársaink hogyan készítsék el a napi eledeleket. Sőt akár egy kifutó kialakításában is meghallgatják a véleményemet.

Állatszerető család

Ez a felelősségteljes feladat sok kihívással jár, hiszen számos egzotikus állat ellátásáról kell gondoskodni. Például a flamingók is speciális takarmányt kapnak, hiszen a természetben a vízből kiszűrt apró rákok elfogyasztásának köszönhetik jellegzetes rózsaszín tollazatukat. Ezt az állatparkban mesterségesen kell pótolni, a vízben feloldott flamingócsemege többek között kanáriszínezőket, főtt marhahúst, főtt tojást, különböző ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz. Szintén nagy szakértelmet igényel a sörényes hangyász ellátása is: ez az állat eredeti élőhelyén a termeszvárakból hosszú nyelvével halássza ki a rovarokat, az állatparkban egy külföldről beszerzett tápszerrel pótolják a szükséges fehérjéket, emellett darált húst és lisztkukacot is kapnak.

– Itt dolgozik a férjem is, itt ismerkedtünk meg, húsz éve vagyunk házasok, és a gyerekeink minden nyáron ZooSuliba járnak – tette hozzá Lukácsné Benke Julianna.

– Nagyon sok kedvencünk van otthon is, ami egy valóságos miniállatkert: papagájokat, nyuszikat, kutyákat, macskákat, valamint halakat is tartunk, a gyerekeim pedig „belenőttek” az állatszeretetbe.

Egész évben figyeljünk

– Azért választottam ezt a szakmát, mert állatok között nőttem fel, és láttam, hogy milyen végtelen szeretetet adnak – mesélte Dósa Deláni kutyakozmetikus.

– Szerintem sokkal hálásabbak, mint az emberek, ezért olyan munkát képzeltem el magamnak, amely során a közelükben lehetek. A kozmetikában segíteni tudok az állatoknak, hogy jobb legyen a közérzetük, és hogy a gazdi egy boldogabb ebet vihessen haza.

Deláni nagy uszkárrajongó: családja gyermekkora óta mindig ebből a fajtából választott kedvencet, és elmondása szerint kutyája minden napjukat feldobja, bearanyozza, igazi családtagként szeretik – de az eb mellett több doromboló cicát is tartanak, melyek szintén segítik a lelki feltöltődésüket.

– A világnapon érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy bár napjainkban egyre többen szeretik az állatokat, sokan még most is rossz körülmények között tartják a kedvenceiket. Azt sem szabad hagynunk, hogy ilyen sok gazdátlan állat kóboroljon az utcákon, ennek a figyelemnek pedig az év többi napján is ki kellene tartania – emelte ki a kutyakozmetikus.

VNA


 

Békét s végtelen nyugalmat árasztanak

Pompár Ágnes, a PCAS Állatmentő és Környezetvédő Egyesület tagja a hivatása során nap mint nap találkozik szerencsétlen sorsú kutyákkal és macskákkal.

Véleménye szerint még nagyon sokat kell tanulnunk a felelős állattartásról, mert tapasztalatai azt mutatják, még mindig nagyon sok a meggondolatlan, könnyelmű gazdi, aminek a kedvencek látják a kárát.

– Gyerekkorom óta mindig természetes volt számomra, hogy állatok vesznek körül, már kilenc éve foglalkozom mentéssel teljes erőbedobással – mesélte Ágnes. – Ebben a rohanó világban állandóan pörgünk, az állatok képesek rá, hogy békét és nyugalmat árasszanak felénk. Hosszú évek óta sok házi kedvenccel élek együtt, és még soha nem fordult meg a fejemben, hogy változtassak ezen. Ha egy hosszú, fárasztó nap után hazaérek, és várnak rám az állataim – annak ellenére, hogy folyamatos figyelmet, etetést és tisztán tartást igényelnek –, olyan plusztöltetet kapok tőlük, amit nehéz szavakkal leírni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában