Kisar

2020.10.05. 20:00

Biztonságot nyújtó tározó

A most épülő szükségtározó 42 millió köbméter víz tárolására lesz alkalmas.

Fotó: Rendes Sándor

– A védművek készen állnak, az új Tisza–Túr-árvíztározó építési munkálatai megfelelő ütemben haladnak, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) szakemberei pedig felkészültek az esetleges árvízi helyzetek elhárítására – állapította meg Román István kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke a Felső-Tisza árvízvédelmi szakaszainak szemléjén.

A szemlén a megyei védelmi bizottság, a Fetivizig, a védekezésben részt vevő társszervek (katasztrófavédelem, rendőrség) mellett részt vett dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője is.

Kiemelt kormányzati fejlesztés

– A kormány támogatásával évről évre halad a Fetivizig azokkal a fejlesztésekkel, amelyek mindannyiunk biztonságát szolgálják – mondta el Román István.

– Sok szereplő szoros összefogásában működhet egy-egy ilyen nagy beruházás. A vízügyi igazgatóság a projektek irányítójaként felügyeli a beruházásokat, de a kormányhivatalnak is nagyon sok feladata van ezekkel a kiemelt kormányzati fejlesztésekkel – folytatta a megyei kormánymegbízott.

Fotó: Rendes Sándor

– Ilyen feladatunk a kisajátítási eljárások lefolytatása, az engedélyeztetési ügyintézés, majd a beüzemeléshez szükséges engedélyek kiadása – ismertette.

Román István elmondta: nem csak az építkezésekhez kötődik szorosan a kormányhivatal, hiszen a már meglévő árvízi szükségtározók, és – amint elkészül – a most épülő Tisza–Túr-tározó esetében is, munkatársaik folyamatosan monitorozzák a területen lévő mezőgazdasági kultúrát, hogyha ne adj’ isten egy rendkívüli áradás esetén meg kell nyitni a zsilipeket, akkor az érintett gazdálkodókat megfelelően kármentesíthessék.

Komplex fejlesztés

A kormánymegbízott hozzátette: 42 millió köbméter víz tárolására lesz alkalmas a szükségtározó, ha úgy hozza a sors, hogy meg kell nyitni, a Tisza árvízszintjét 50 centiméterrel képes csökkenteni.

– Ezzel a Felső-Tisza egyik legnagyobb léptékű beruházása valósul meg, a komplex fejlesztés egyszerre szolgálja az itt élők biztonságát, az árvízvédelmet, környezeti értékeink megóvását, a helyi vízgazdálkodás feltételeinek javítását, az öntözött mezőgazdasági területek növelését és a töltéskoronákon vezetett kerékpáros útvonalakon az aktív turizmus fejlesztését is – összegzett Román István kormánymegbízott.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában