Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.10.02. 15:36

Csúszós utak, rossz látási viszonyok

Csak az őszi közlekedésre felkészített, megfelelő műszaki állapotú járművel induljanak útnak!

Csúszós utak, köd nehezítheti a közlekedést | Fotó: nyiregyhaza.hu

Az elmúlt napok esős, ködös időjárása sajnos sok közlekedési balesetet okozott megyeszerte. Árokba csúszott autók, ütközések jelzik, hogy ilyenkor más vezetési stílusra és nagyobb odafigyelésre van szükség.

Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket

– erősítette meg Hrenkó Péter.

Fékek és világítás

– A legtöbb problémát többnyire a köd és a szitáló eső miatt csúszóssá váló utak, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét a megváltozott körülményekre, mert az őszi közlekedési viszonyok más járművezetői magatartást követelnek – tette hozzá a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Ősszel a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit – ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. Az őszi-téli átállás időszakában célszerű egy szakműhelyben elvégeztetni a jármű átvizsgálását, ez azonban nem menti fel a gépkocsivezetőt az akkumulátor, a gumiabroncsok, a kormányberendezés, a világítás és a fékrendszer elindulás előtti ellenőrzésének kötelezettsége alól.

Csúszós utak, köd nehezítheti a közlekedést | Fotó: nyiregyhaza.hu

– Fontos, hogy a járműben megbízhatóan működjön az ablaktörlő, legyen benne megfelelő ablakmosó folyadék – sorolta a hadnagy a baleset-megelőzési tanácsokat.

A száraz útszakaszról a vizes szakaszra ráfutás balesetveszélyes helyzetet teremthet, a közlekedőknek számítaniuk kell arra is, hogy az aszfaltra felhordott sár csúszóssá teheti az utakat. A megcsúszás lassabb tempóval, az esetleges baleset pedig nagyobb követési távolsággal elkerülhető. Esős időszakban csökken a látótávolság, és a csúszós utakon megnő a féktávolság, ezért fontos a lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetés.

Mindig jól látszani

– Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozottan figyeljenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén is – mondta Hrenkó Péter. A gyalogosok is többet tehetnek biztonságuk érdekében, ha láthatóságukra nagyobb figyelmet fordítanak.

Annak, aki gyalogosként lakott területen kívül az út szélén közlekedik, korlátozott látási viszonyok mellett láthatósági mellényt kell viselnie, ez az előírás a kerékpárosokra is vonatkozik.

– A kerékpárosok fordítsanak fokozott figyelmet a világítóberendezések meglétére és működésére: a láthatóság életet menthet – hangsúlyozta a hadnagy.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában