szezon előtt átvizsgálni

2020.10.07. 20:00

Életeket menthet, ha megnézetjük a fűtést.

Kivétel nélkül minden fűtési szezon előtt érdemes átvizsgáltatni a rendszert.

Fotó: Sipeki Péter

Nem a megszokás miatt, hanem egyszerűen a tűhegynyi fúvókákat is ki kell tisztítani. Egyetlen apró kontakthiba szivárgáshoz vezethet – állította Szoboszlai Sándor víz-, gáz- és fűtésszerelő. Elmondta, hogy sokan a hűvös, őszies idő beköszöntekor kapnak észhez. Ez még a jobbik eset, ugyanis előfordul, hogy valaki évekig nem mutatja meg szakembernek a kazánját.

– Nekem évek óta ugyanaz a szerelő nézi át a fűtési rendszeremet – árulta el lapunknak egy rakamazi olvasónk. – Nem szoktam megvárni a nagy hidegeket, mert ha valami komolyabb javításra lenne szükség, akkor akár napokig is fűtés nélkül lennénk. A rendszerből időnként kicsit szivárog a víz, azt is ilyenkor szoktuk utánatölteni. Két hete, amikor még tombolt a hőség, elhívtam a szerelőt, aki alaposan átnézett mindent, majd megnyugtatott, nincs semmilyen komoly hiba, nyugodtan indulhatunk neki a fűtési szezonnak.

Manapság, amikor minden eddiginél fokozottabban odafigyelünk a maszkviselésre, a távolságtartásra, a kézfertőtlenítésre, nem szabad megfeledkezni a lakókörnyezet tisztaságáról sem.

Egy ellen­őrizetlen kémény vagy egy rossz kazán emberéletet is kiolthat.

Kontakthibából szivárgás

A színtelen, szagtalan szén-monoxid a levegőnél kissé könnyebb gáz (tökéletlen égésnél bármikor keletkezhet) és a legcsekélyebb koncentrációban is mérgező, mivel kétszázszor erősebben kötődik az oxigénszállítást végző hemoglobinhoz, mint az oxigén. Amennyiben bárki huzamosabb ideig tartózkodik a szén-monoxiddal telített helyen, az végső esetben halálhoz is vezethet. A tartós belégzés súlyos oxigénhiányt idéz elő, károsodhat a tüdő, az agy és a szív is.

– Kivétel nélkül minden fűtési szezon előtt érdemes átvizsgáltatni a rendszert. Nem a megszokás miatt, hanem egyszerűen a tűhegynyi fúvókákat is ki kell tisztítani. Egyetlen apró kontakthiba szivárgáshoz vezethet – állította Szoboszlai Sándor víz- gáz- és fűtésszerelő. Elmondta, hogy sokan a hűvös, őszies idő beköszöntekor kapnak észhez. Aki didereg, azonnal szeretné, hogy a fűtési rendszerét nézzék át. Ez még a jobbik eset, ugyanis előfordul, hogy valaki évekig nem mutatja meg szakembernek a kazánját.

A levegő szabad áramlása

– Az sem ritka, hogy csak valamilyen probléma esetén hívják a szerelőt. Bármilyen szennyeződés csökkenti a tüzelés hatékonyságát, és veszélyes is lehet. A gázégő és a hőcserélő állapotát érdemes kontrollálni, és körültekintően ki kell tisztítani, portalanítani.

A legfontosabb a levegő szabad áramlása, ezért a szennyeződéseket el kell távolítani, az esetleges dugulásokat meg kell szüntetni.

A tisztítás végén az alkatrészeket pontosan be kell állítani, a teljes összeszerelést követően pedig következhet egy tesztelés. A próbaüzemnél az égő lángja és a gázkazán viselkedése árulkodik az égés minőségéről.

A mérgező gáz alattomos

– Vegyes tüzelésű és gázkazánunk is van, minden évben jön a szerelő, aki vízkőmentesíti és átnézi a rendszereket, de a katasztrófavédelem szakemberei is gondosan átvizsgálnak mindent, amit kell, ha kihívjuk őket, ráadásul díjtalanul. Szerencsére soha nem találtak semmit – mondta el lapunknak Nagy András. A nyugdíjas család­apa az elmúlt időszakban ugyan tapasztalt némi fenn­akadást, de hamar kiderült, mi okozta a problémát.

– A tízéves, vegyes tüzelésű kazánunk hegesztése egy ponton elengedett, ezért szivárgott belőle a víz. Elzártuk, és átálltunk a másik fűtési rendszerre, de természetesen bosszantó, hogy javíttatni, cserélni kell. Vannak dolgok azonban, amikre érdemes pénzt áldozni a biztonságunk érdekében, ilyen például a szén-monoxid-érzékelő is, amiből három van a házban: kettő a fürdőszobában, egy pedig a pincében. Eddig még egyik sem jelzett – tette hozzá Nagy András, s megjegyezte: a mérgező gáznál nincs alattomosabb, hiszen színtelen, szagtalan, észrevétlenül támad és öl, ezért is fontos, hogy ne adjunk esélyt neki.

Ne ezen spóroljunk!

– Tizenkét éve költöztem be ebbe az új építésű, másfél szobás, egyedi fűtésű társasházba, azóta csak egyetlen alkalommal szorult javításra a gázkazánom, ami gondoskodik a fűtési és a csapból folyó meleg vízről. A felettem lakó sajnos nem volt ilyen szerencsés, pár éve tekintélyes összeget költött a készüléke javítására, végül új kazánt kellett vásárolnia – mondja Palócz Ferenc. A nyíregyházi nyugdíjas hozzátette: egy-egy szezonális átvizsgálás és rendszertisztítás baráti alapon is több mint tízezer forintba kerül, ami nem kevés pénz, ám saját és családja biztonsága érdekében jobb az óvatosság, a rendszeres szakértői szemle. – Minden évben hallani „gázos” halálesetekről, amelyek megelőzhetőek, elkerülhetőek lettek volna, ezekből tanulva eszemben sincs kockáztatni, ezen spórolni – nyilatkozta a házigazda.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában