jubileumi ünnepség

2020.10.13. 15:09

Életet kell adni az éveknek

A mai nyugdíjasok újjáépítették az országot, felnevelték, iskoláztatták a rendszerváltás gyermekeit.

A szövetség elkötelezett híve a megyében élő idősek érdekképviseletének, valamint a generációk együttműködésének

Fotó: Sipeki Péter

Az idősek világnapjával összekötve a 25 esztendeje megalakult Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége jubileumi ünnepségének is otthont adott nemrégiben a megyeháza Bessenyei terme. Román Demeterné, a szövetség elnöke emlékeztetett: 25 évvel ezelőtt jöttek létre a nyugdíjasokat tömörítő, pártoktól független civil érdekképviseleti szervezetek, majd azok ernyőszervezete. Nem csak Nyíregyházán alakultak egyesületek, Csengerben, Tiszabercelen, Nyírbátorban, Beregsurányban, Szabolcsban és Pócspetriben is aktivizálták magukat a közösségbe vágyó nyugdíjasok.

Sok segítséget nyújtottak

– Aktív munkavállalóként szinte senki sem volt képes a nyolcvanas években „megélhetési tartalékot” gyűjteni, így a rendszerváltás egyik legnagyobb vesztesei a nyugdíjasok lettek, akik a II. világháború romjaiból újjáépítették az országot, segítették szüleiket, felnevelték, iskoláztatták a rendszerváltás gyermekeit. A civil szervezetek térnyerésével, a szövetség megalakulásával egy időben látott napvilágot a Nyugdíjas Élet című havilap, amely azóta is megjelenik. Az elnökség hetente ingyenes jogsegélyszolgálatot működtetett Nyíregyházán, ez a feladat később átkerült a városi nyugdíjas­szövetséghez – ismertette az elnök.

– Volt idő, amikor a nyugdíjasokat érintő törvénytervezeteket előzetesen véleményezhették a megyei szervezetek az országgyűlési képviselőkön keresztül, a szövetség tagjainak érdekeit néhai dr. Vágvölgyi János kórházigazgató mint honatya képviselte (például nyugdíjkorrekció, özvegyi nyugdíj), valamint a települési önkormányzatok is sok segítséget nyújtottak a helyi idős­szervezetek megalakulásához, működéséhez.

Jól kell tudni pályázni

– Az eltelt 25 év alatt sok egyesület és klub jött létre, illetve szűnt meg. Szorgalmazzuk, hogy tagjaik létszámától függően az állami költségvetésből normatívát kapjanak a civil szervezetek, így nem kellene a megszűnéstől rettegniük. Magyarország lakosságának tekintélyes része 50-60 év feletti, rendkívül magas az egyedül élő, egyre inkább segítségre szoruló idősek száma. A szövetség az aktív idős­kor, az egészségtudatos életmód, a megyében élő idősek érdekképviseletének, valamint a generációk együttműködésének elkötelezett híve. Valljuk: nem elég éveket adni az élethez, életet, élményeket kell adni az éveknek!

Emléklapot kaptak

Csegei László: Tíz éve Szabolcs polgármestere, többször bizonyította az idősek iránti elkötelezettségét, a nyugdíjasok megbecsülését a településen és a megyében is. Szívügye az idősek és az ifjúság kapcsolatának erősítése, a közösségi együttműködés kiszélesítése.

Dr. Takács Tiborné és Makrai László: Akik a kilencvenes években, 55 évesen nyugdíjba vonultak, nem igazán találták a helyüket, és úgy érezték, az érdekeiket nem képviseli senki. A Nyíregyháza ikonikus épületében, a Zöld Irodaházban dolgozó jogászcsoport mindent megtett azért, hogy a sokoldalú, tapasztalt, alapos szakmai tudással rendelkező, kreatív emberek ne kallódjanak el. 1995 őszén megalakult az idősek érdekeit képviselő Megyei Nyugdíjas Szervezetek Érdekvédelmi Szövetsége, az alapító elnökség két tagja, dr. Takács Tiborné és Makrai László jelenleg a Dialóg Nyugdíjas Egyesület tagjai.

Tóth Árpádné: Négy éve elnöke az 1994-ben alakult Nyugdíjas Értelmiségiek Egyesülete Nyírbátor szervezetnek. Büszke, aktív bátoriak alkotják az egyesületet, szívügyük az alkotás, a hagyományőrzés, de szeretik az irodalmat, az éneket és a táncot is. Tóth Árpádné támogatásával és közreműködésével két alkalommal is Nyírbátor adott otthont megyei nyugdíjas rendezvénynek, a közel 400 fős vendégsereg megelégedettségére.

Erdélyi Tamás: Igazi polihisztor, 25 éve meghatározó személyisége a megyei szövetségnek, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének összekötője, a Dialóg Nyugdíjas Egyesület tagja. Egyik ötletgazdája, majd főszerkesztője volt a Nyugdíjas Élet című folyóiratnak, tanácsaira, írásaira ma is számíthat a szellemi műhely.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában