Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.10.30. 20:00

Elképesztő történetekkel próbálnak meg kibújni a felelősségre vonás alól az ittas vezetők

Hiába a szigorú büntetések, még mindig sokan ülnek ittasan a volán mögé.

– Miközben az összbűnözés évek óta csökken Magyarországon, a közlekedési bűncselekmények száma stagnál, ezen belül pedig kiemelkedő helyet foglal el az ittas vezetés – mondja dr. Csillám Enikő, a Nyíregyházi Járási Ügyészség ügyésze, aki hét éve a Közlekedési Csoport tagja, és jelenleg is közlekedési szakjogászi tanulmányokat folytat, hiszen ez a szakág széles körű, speciális ismereteket igényel.

Nem csökken a számuk

– Az alkohol oldja a gátlásokat, csökkenti a figyelmet, a sofőr bátrabban vezet, vakmerő manőverekkel párosulva mindez halálos koktélt alkothat.

Megyénkben 2018-ban 628 esetben, míg tavaly 610 esetben emeltek vádat ittas vezetés miatt, és azt látjuk, hogy ez a szám az idén sem csökken

– mondja az ügyész, aki arra a kérdésre, hogy ittas állapotban milyen járművet lehet vezetni, tömören válaszol: semmilyet.

– Ha valaki gépi meghajtású járművet vezet ittasan, az bűncselekmény, de ha például lovas kocsit, csónakot vagy biciklit, az szabálysértés. Sokan nem tudják, de az elektromos kerékpár és roller is gépi meghajtású járműnek számít, így ha valaki ezeket ittasan vezeti, bűncselekményt követ el, és eltiltják a közúti járművezetéstől.

– Azzal sincs tisztában mindenki, hogy az ittas vezetés már a jármű mozgásba hozatalával megvalósul, tehát ha valaki csak arrébb áll a parkolóban vagy az utcáról beáll a garázsba, és igazoltatják, bűncselekmény miatt kell felelnie, mint ahogy annak is, aki jogosítvány nélkül vezet ittasan.

Látható, észlelhető tünetek

– Egyre gyakoribb, hogy bódult állapotban ülnek az emberek volán mögé: ez akkor valósul meg, ha a vezetői képességére hátrányosan ható szer – kábítószer, pszichotróp anyag, kábító hatású szer, gyógyszer – befolyásoltsága alatt áll a járművezető. Ez az állapot nem határozható meg mérőszámmal, ezekben az esetekben a kimutatható szerek mellett a látható és észlelhető tüneteknek van jelentőségük, amelyeket az igazoltató rendőrök vagy szemtanúk rögzítenek. Ez történt akkor is, amikor Nyíregyházán egy marihuánás cigi elszívása után egy sofőr a lámpánál áthajtott a szemközti sávba, s a rendőrök a kormányra borulva, elkábulva találtak rá.

– Gyakran találkozunk az ún. ráivással: ilyenkor az ittas vezető, ha balesetet okoz, a rendőri intézkedés előtt hazamegy és nagy mennyiségű szeszes italt fogyaszt, majd azzal védekezik, hogy megijedt, és alkohollal oldotta a feszültségét. Ám az igazság kiderül, hiszen a vérből és a vizeletből kimutatható, hogy az illető mikor ivott alkoholt.

Egy átlagos szervezet kb. 7 gramm alkoholt tud lebontani óránként, így egy átmulatott éjszaka után 12-13 órán belül nem szabad volán mögé ülni. Sokan tévesen azt hiszik, hogy ha kialusszák magukat, azzal az alkohol is eltűnik a szervezetükből

– ez az oka annak, hogy a reggeli órákban végzett ellenőrzéseken gyakran akadnak fenn olyan járművezetők, akik előző este sokáig ittak – mondja az ügyész, aki a büntetési tételekről is beszélt.

Elképesztő kifogások

– Az ittas járművezetést nemcsak a törvény bünteti, a közerkölcs is elítéli: az ittas vezető nem számíthat együttérzésre. Alapesetben 2 éves szabadságvesztést szabhat ki a bíróság, ám az első elkövetésnél a legvalószínűbb a pénzbüntetés, az ittas vezetőt pedig el kell tiltani a járművezetéstől, és utánképzésen is részt kell vennie, ami költségben és időben egy újabb vizsga letételével ér fel.

Dr. Csillám Enikő | Fotó: Dodó Ferenc

– Vannak, akik hajlandóak lennének jóval magasabb összeget kifizetni, csak hogy ne vegyék el a jogosítványukat, ez azonban nem járható út, hiszen a cél a közlekedési morál javítása, ami pénzért nem váltható ki. Sokan még alkudoznak is a bíróságon, de az nem piac! Ha valaki ittasan vezetve nyolc napon túl gyógyuló balesetet okoz, súlyosabban büntetendő: szabadságvesztésre ítélik – mondja dr. Csillám Enikő, és hozzáteszi, az ittas vezetők elképesztő történetekkel próbálnak meg kibújni a felelősségre vonás alól.

– A férfiak gyakran azzal védekeznek, hogy elhagyta vagy megcsalta őket a barátnőjük, feleségük. Sokszor halljuk az ittasan vezetőktől, hogy csak a közeli kisboltba indultak tejért, kenyérért, és általában előkerül egy beteg rokon is, akinek gyógyszert kell venni. Ezek könnyen cáfolhatók, hiszen az ember nem hajnali kettőkor vásárol.

– Az ittas vezetők nemegyszer a véletlenre fogják, hogy alkohol került a szervezetükbe: azt mondják, erős köhögéscsillapítót vettek be, asztma elleni fúvókától lettek ittasak, vagy konyakos meggyet ettek – utóbbiból egy raklapnyi kellene az ittassághoz – mondja az ügyész, aki szerint a legjobb intelem még ma is az a nagyon gyakran elhangzó mondat, ami szerint mindenkinek el kell döntenie, hogy iszik vagy vezet.

Mit mond a törvény?

 • Ittas vezetés alatt azt értjük, amikor egy gépi meghajtású autó vezetője alkoholtól befolyásolt állapotban vezet, emiatt fizikailag vagy mentálisan nem alkalmas arra, hogy biztonságosan vegyen részt a közlekedésben.
 • Büntetőjogi szempontból az számít ittasnak, akinek a szervezetében 0,5 gramm/liter véralkoholnál több, illetve 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációnál magasabb érték előidézésére alkalmas alkohol van. Ha valakinek a szervezetében ennél kevesebb alkohol van, az nem bűncselekmény, de a KRESZ-t sérti, és közigazgatási bírságot von maga után.
 • Az ittasságot a helyszínen alkoholszondával mérik, és ha pozitív az eredmény, kétséget kizáró módon is igazolni kell a mértékét: vagy levegőbefúvásos méréssel működő műszerekkel, vagy vér- és vizeletminta vizsgálatával.
 • SZA

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában