megemlékezés

2020.10.22. 12:13

Emléktábla a vitéz főhadnagy tiszteletére

Felavatták Kovács István nemzetőrparancsnok emléktábláját a megyei büntetés-végrehajtási intézetnél.

Fotó: DODO FERENC

– Különleges ez a mai nap: ünnep és gyász is egyúttal. Ünnepeljük az 1956-os forradalom kezdetének évfordulóját és gyászoljuk mártírjainkat. Ünnepeljük, hogy másfél évi vajúdás után végre felavathatjuk vitéz Kovács István emléktábláját, ugyanakkor gyászoljuk Nyíregyháza egykori nemzetőrparancsnokát, akit az 1919-es vörösterror tett a város legismertebb akkori vértanújává – kezdte beszédét Dalmay Árpád, a Trianon Társaság nyíregyházi szervezetének elnöke csütörtök délelőtt a megyei büntetés-végrehajtási intézetnél, a Bujtos utcán, ahol emléktáblát avattak az egykori nemzetőrparancsnok tiszteletére.

Hozzátette: – A két világháború között egész alakos szobra állt a városban a mostani kozákszobor helyén, de az 1945-ben kezdődött kommunista uralom nem tudta elviselni az elődök gyilkos gaztettére emlékeztető emlékművet, ledöntötte és beolvasztotta azt. De nem tudta elviselni a temetőben állított impozáns síremlékét sem a néhai főhadnagynak, kimerítve a sír- és temetőgyalázás minden kritériumát, lerombolta azt, csupán egy szerény közös családi sírhelyet engedélyezett neki. Hisz tudjuk jól, mekkora kárt szenvedett az ország és a magyarság minden tekintetben e nemzetidegen rendszer 45 éve alatt.

Gyógyuló, kiújuló sebek

– Az utóbbi harminc évben hol gyógyulnak, hol kiújulnak a sebek, de az elmúlt évtized – és remélhetőleg az eljövendő évtizedek – kedvez, kedveznek a nemzet újjászületésének. Ideje, hogy vitéz Kovács István emléke visszakerüljön városunk köztudatába, és ennek legyen a most felavatandó emléktábla egy újabb stációja. Kövesse egykori síremlékének visszaállítása, és bár merész álom, ám kimondom: álljon újra szobra Nyíregyházán!

Dalmay Árpád az emléktábla létrejöttéért háláját fejezte ki a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága 6. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájának, mint ötletadónak.

– Köszönet illeti a nyíregyházi önkormányzatot és a Trianon Társaság nyíregyházi szervezetének tagjait, akik önzetlen anyagi hozzájárulásukkal lehetővé tették városunk eme újabb emlékjelének elkészülését. Jár a köszönet a megyei büntetés-végrehajtási intézetnek, Drotár Zsolt ezredesnek, aki sajnos, már nem érhette meg ezt a napot. Odafentről néz bennünket, és velünk együtt örül közös tervünk megvalósulásának.

– Hálás köszönet Kárdási József ezredesnek, büntetés-végrehajtási tanácsosnak, az intézet megbízott parancsnokának, aki folytatja elődje munkáját, és hozzá hasonlóan ügyünk mellé állt. Meggyőződésem, hogy méltó helyre került az emléktábla, az intézet vezetői és munkatársai velünk, a város polgárságával együtt megőrzik a jövő nemzedékei számára. A jövőben természetesen majd minden év április 22-én emlékezünk meg vitéz Kovács Istvánról, hozzuk el emléktáblájához a hála koszorúit.

A megyeszékhely önkormányzata nevében dr. Ulrich Attila alpolgármester helyezett el koszorút a felavatott emléktáblánál.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában