Cégénydányád

2020.10.22. 16:06

Tisza István a nemzeti hűség államférfija volt

Szobrot állítottak az egykori miniszterelnöknek Cégénydányádon.

Felavatták gróf Tisza István szobrát Cégénydányádon

Fotó: DODO FERENC

– Vannak olyan szobrok, amelyek jól jelzik a történelmi idők járását: gróf Tisza István szobrai ilyenek. Ahol ledöntik vagy megrongálják, ott a magyar önbecsülést tiporják sárba, de ha új emlékművet emelnek a tiszteletére, azzal a nemzet iránti hűséget, a felemelkedést erősítjük – mondta csütörtökön Cégénydányádon dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, mielőtt felavatták az egykori miniszterelnök mellszobrát.

– Tisza István az életét adta volna azért, hogy megmentse az országot, de meggyilkolták, majd jött a trianoni döntés. A nemzeti hűség államférfija volt, aki abban bízott, hogy a területi egység helyreállítható – ugyanúgy hitt ebben, ahogy korábban Bocskai István, II. Rákóczi Ferenc, vagy Kossuth Lajos. Ők legyőzve is győztessé lettek azzal, hogy reményt adtak. Nincs eszme és cél, amiért a nemzetemet feláldoznám – ez volt Tisza István hitvallása, amit az életútja hitelesített. Több mint száz évvel ezelőtt tette fel a kérdést: a gondolkodás igazi szabadságát fenn tudjuk-e tartani? A felvetés ma aktuálisabb, mint valaha, hiszen Európában éppen ezt akarják felszámolni, de Magyarország ezt nem hagyja. Önrendelkező állam vagyunk, szolgáljuk és nem kiszolgáltatjuk a nemzetet.

Egyesítettük a magyarságot és nem engedjük meg, hogy valaha is újrafonják az ország nyakán azt a kötelet, amitől sikerült megszabadulnunk – ennyivel tartozunk Tisza Istvánnak

– mondta Kövér László.

– Egy nappal vagyunk az 1956-os forradalom kitörésének évfordulója előtt, és száz évvel a trianoni döntés után, ami pedig az eseményeket és Tisza Istvánt összeköti, az az áldozatvállalás – így fogalmazott dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, aki arról is beszélt, hogy minden nemzedék felelős azért, hogy milyen példát állít azt őt követők elé.

– Tisza István kemény politikus volt, aki kurucos határozottsággal védte az álláspontját, s a nemzetet, sokszor vádolták azzal, hogy még a híveinek sem engedte, hogy ellent mondjanak neki. Olyan ember volt, aki kiállt mindenkiért: a székely katonák érdekében ugyanúgy eljárt, mint a koltói asszonyok ügyében, akik nem kapták meg jogos jussukat. A hazáját szerető ember volt, akárcsak 1956 hősei – mondta dr. Tilki Attila és hozzátette: merítsünk erőt azokból, akik számára a nemzet és a haza szeretete soha nem volt kérdés.

Az ünnepségen elhangzott: a szobor felállítását a Szatmári Szőke Szamos Egyesület kezdeményezte: a szervezet hosszú évek óta dolgozik azért, hogy Cégénydányád egyről a kettőre jusson. Kelemen Róbert polgármester elmondta, mindig is küzdöttek azért, hogy a legfontosabb nemzeti ünnepekről méltóképpen emlékezzenek meg, és bár az első, a Szent Koronát ábrázoló emlékművüket a település akkor vezetése mindenhonnan kitiltotta, egyre többen csatlakoztak hozzájuk, egyre több emberhez jutott el az üzenetük arról, mennyire fontos a nemzet, a haza.

– Minden településen fel kellene állítani egy Tisza István-szobrot, hogy emlékeztessen bennünket a politikusra, aki kiállt a hazájáért, és életét adta érte. Ma is figyelmeztetnünk kell egymást: a hazát nem hagyhatjuk aludni, mert mindig jönnek olyan hatalmak, amelyek nem engedik, hogy azok legyünk, akik vagyunk.

Az avatáson jelen volt a szobor alkotója, a Munkácsy-díjas szobrászművész, Blaskó János is, aki nagyon rövid beszédet mondott, mert, ahogy fogalmazott: bízik benne, hogy a szobor, amit készített, magáért beszél. Az ünnepség előtt tartott ünnepi istentiszteleten Szalay Kont, a Szatmári Református Egyházmegye esperese a kürt szavának erejéről beszélt. Azt mondta, az évszázadok során vagy útmutatást adott, vagy az öröm elindítója volt, vagy veszélyt jelzett – most az előttünk járók nagyságát hirdeti. – Ne legyünk süketek, halljuk meg, mit akar mondani, üzenni – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában