idősek világnapja

2020.10.02. 13:53

Fontos, hogy ne zárkózzanak be

„Becsüljétek meg a Köveket / Semmit sem tettek / Nem szóltak / csak feküdtek az úton / meg ahol út sem volt / Csizmával topánnal / rájuk léptetek / s ma is rajtuk jártok / Becsüljétek meg / kiknek nagy a szátok / Mert tudni jó: / sárt minden évszak csinál… / de a jövőhöz / hallgató / köveken értek” – Tiszai Nagy Menyhért soraival köszöntötte Baracsi Endre az idősek világnapja és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége megalakulásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepség vendégeit pénteken a megyeháza dísztermében.

Fotó: Sipeki Peter +36(20)958-9928

Nélkülözhetetlen a munkájuk

– Mindig szükség van olyan hallgató kövekre, akik teszik a dolgukat, gyermeket, unokát nevelnek, közösséget építenek, ott vannak minden település életében és valóban lehet rájuk támaszkodni. Az előttünk járó nemzedékek pontosan ezt teszik, amiért mi rendkívül hálásak vagyunk, s bízunk benne, hogy még nagyon sokáig támaszkodhatunk rájuk. Neveljenek olyan építőköveket, akik folytathatják azt a nélkülözhetetlen munkát, melyet elődeiktől örököltek – kérte a megyei közgyűlés alelnöke.

Kovács Sándor országgyűlési képviselő jelentéssel kezdte köszöntőjét, ugyanis a vendégek között ült az első osztályos tanító nénije.

– A Zsoltárok könyve kilencvenedik fejezetének egyik sora így szól: „ezer esztendő annyi előtted, mint a tegnapi nap, a mely elmúlt”. Számomra az isteni gondviselésben a mi, magyarok ezeréves történelme csak egy pillanat, de ez sok-sok nemzedék életének sorozata. Minden generációnak megvolt a maga feladata akár nemzetünk, akár a saját közösségének építésében, szépítésében, s hogy egésszé tegye a hitet: a következő ezer esztendőben is lesz magyarság magyar nyelven, identitással és tudattal – mondta Kovács Sándor országgyűlési képviselő, s hozzátette: azt kívánja, hogy nyugdíjasként és szépkorúként is mindenki találja meg a helyét, feladatát és boldogságát a saját családjában, szűkebb és tágabb közösségében.

Becsüljék meg az időseket!

Román Demeterné, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetségének elnöke is a támogató család és tevékeny közösség szerepének fontosságát hangsúlyozta ki.

 

– Az ember társas lény, szüksége van arra, hogy megoszthassa másokkal az örömét, bánatát, ezért mondjuk azt, hogy az egyedüllét az idősek egyik legnagyobb ellensége. Számunkra még természetes hogy segítünk egymásnak, vagy ha látjuk, hogy a másikat bántja valami – legyen akárhány éves –, rákérdezünk, mert tudjuk, már az is segíthet, ha beszél a problémáiról. Ma ez már nem minden korosztályról mondható el. A nyugdíjas egyesületek, klubok tagjai igyekeznek programokkal, közösségi élményekkel, egymás támogatásával enyhíteni társaik magányát és örömet csempészni a mindennapokba. Szerencsére sok településen jó a generációk közötti együttműködés, mi is szervezünk olyan programokat, kirándulásokat, vetélkedőket, amelyeken a gyerekek és az idősek közös csapatot alkotnak. A fiatalok így nem könyvből tanulják meg, hanem közvetlenül megtapasztalják, milyen előnyei és hátrányai vannak az idős kornak. Arról nem is beszélve, hogy nem minden gyermeknek adatik meg, hogy annyi időt tölthessen a nagyszüleivel, amennyit szeretne, és ez fordítva is igaz. Ilyenkor „örökbe fogadhatjuk” mások unokáit, minőségi időt tölthetünk együtt, és előfordul, hogy a későbbiekben is megmarad a jó kapcsolat közöttünk – árulta el Román Demeterné. Megjegyezte: ha üzenhetne a fiataloknak, azt kérné tőlük, becsüljék meg az időseket, míg a nyugdíjasokat arra biztatná, hogy maradjanak aktívak, nyitottak, segítsék családjukat és egymást továbbra is.

A közösségnek ereje van

A nyíregyházi Chrenkó Mihályné szerint nagyon fontos, hogy az ember idős korban se zárkózzon be, és amíg az egészsége engedi, maradjon tevékeny.

– Kimondva vagy kimondatlanul, de a legtöbben attól félnek, hogy a kor előrehaladtával eljön az a pont, amikor már mások gondoskodására szorulnak. Családi körben ennek természetesnek kellene lennie, s legtöbbször az is, de gyakran közbeszólnak azok a betegségek, amikhez már szakember segítségére van szükség. Többször léptünk fel a táncosokkal öregotthonokban, és azt vettem észre, hogy az ott élők már nem mosolyognak. Hiába veszik körül őket lelkiismeretes gondozók és a társaik, nem pótolhatják a szeretteiket – mutatott rá Julika, aki szerencsésnek vallja magát, mert túl a hetedik ikszen is aktív közösségi életet él. Mindig tele a naptára, nyugdíjas klubba, tánccsoportba jár, kirándul, méhészkedik, befőttet, lekvárt készít, amit piacra is visz, generációs programokat szervez. Emellett vannak fórumaik, ahol megosztják egymással a gondolataikat, házi praktikáikat, tapasztalatot és véleményt cserélnek.

– A közösségnek ereje van, a találkozások, az egymáshoz tartozás érzése nélkülözhetetlen ebben a korban is.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában