Honvédelem

2020.10.30. 13:19

Honvédelmi nevelés: meg kell szólítani a fiatalokat

Megtanulnak csapatban dolgozni, lojálisak lenni egymáshoz, küzdeni magukért és a csapatért.

Fotó: Sipeki Peter +36(20)958-9928

– A honvédelem és a honvédelmi nevelés kiemelt téma 21. században, mely ezer éves államiságunk és nemzetállami felelősségünk egyik kulcspontja – nyitotta meg a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred közös rendezvényét dr. Körei László, az egyetem oktatója. A felsőoktatási intézmény Bessenyei aulájában dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára tartott előadást a honvédelem aktuális kihívásairól és a honvédelmi nevelés fontosságáról.

A helyettes államtitkár kiemelte: a honvédelem nemzeti ügy, és nem csupán a katonák feladata, hiszen mindenkinek ki kell belőle venni a részét a maga szintjén, ugyanakkor a Magyar Honvédség a „lándzsa csúcsa”. – A boldog békeidőben meg tudunk erről feledkezni, de ha tényleg baj van, akkor azt nem lehet megoldani csupán a katonák bevonásával, mindenkinek lehet feladata – hangsúlyozta dr. Ruszin Romulusz, aki a tartalékosokról és a honvédség kadétprogramjáról is beszélt. Elmondta, 10 éve csupán 17 tartalékos katonája volt az országnak, de ma már több mint 10 ezren vállalják, hogy a munkájuk mellett évente több napot kiképzéssel töltenek.

Országos lefedettség a cél

– A 14-18 éves korosztály megszólítása szintén nagyon fontos. A kadétprogramunkkal őket célozzuk meg. A fiatalok minden nap az iskolában vannak, felkészülnek az érettségire, szakmát tanulnak, és mellette elsajátítják a több mint ezer éves történelmünk katonai hagyományaihoz kapcsolódó értékeket. Megtanulnak csapatban dolgozni, lojálisak lenni egymáshoz, küzdeni magukért és a csapatért, valamint fegyelmet is tanulnak – részletezte a kadétprogram céljait a helyettes államtitkár, hozzátéve, a kadétképzésnek három szintje van, melynek csúcsán a debreceni kadétiskola áll.

– Azt szeretnénk, ha 2030-ig 8-10 ilyen intézményt hozhatnánk létre. Az országban egységes lefedettséget szeretnénk, hiszen most a debreceni iskolában Győrből és a Kárpátaljáról is vannak tanulóink, egy szélesebb lefedettséggel pedig kevesebbet kellene utazniuk a diákoknak – ismertette a terveket dr. Ruszin Romulusz.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában