reformáció

2020.10.31. 09:20

Iskolákat hoztak létre

Egy új kötetben a nyíregyházi ágostai evangélikus tanítói körről olvashatunk.

Évfordulót ünneplünk: ötszázhárom évvel ezelőtt, 1517. október 31-én Luther Márton kilencvenöt tételből álló vitairatával kezdődött el a reformáció. Ebből az alkalomból virtuálisan hallgathatták meg az érdeklődők a megyei levéltár közösségi oldalán dr. Kovács László Attila, a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkészének A reformáció nyomai az evangélikus oktatásban című könyvbemutató előadását péntek délelőtt.

Felépítették a várost

– Talán maga Luther sem gondolta, hogy vitairatával olyan szellemi mozgalmat indít el, amely nemcsak az egyházra és a teológiára, hanem az élet szinte minden területére hatással lesz: kihat majd a nyelvre, a kultúrára, a gazdaságra, a politikára és az oktatásra is – mondta el a könyvbemutatón dr. Kovács László Attila.

Az igazgató lelkész arról is beszélt, hogy a református és az evangélikus egyház a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett az oktatásra, iskolákat alapítottak, tanítókat képeztek – így volt ez Nyíregyházán is. Az itt letelepedett szlovák ajkú evangélikusok nemcsak templomot építettek maguknak, hanem felépítették ezt a várost és létrehozták az iskolákat – azonban 1948-ban a nyíregyházi evangélikusok harminckét iskolája az államosítás áldozatásul esett.

– A rendszerváltás után az evangélikus egyház csupán a több mint kétszáz éves Kossuth Lajos Gimnáziumát kapta vissza, majd egy kollégiumot, és végül az Alpár Ignácz tervei alapján 1892-ben felépített központi elemi iskoláját – tette hozzá dr. Kovács László Attila.

– Nagy örömömre szolgál, hogy most olyan köteteket ajánlhatunk, melyek betekintést engednek a nyíregyházi evangélikus oktatás 19. századi állapotába. A reformáció 500 éves jubileuma alkalmából a Magyar Nemzeti Levéltár egy huszonegy kötetes forrásközlő sorozatot jelentetett meg, köztük a megyei levéltár dokumentumaiból is ízelítőt kaphatunk.

Megyei érdekességek

Így vehetjük kezünkbe A nyíregyházi ágostai evangélikus tanítói kör jegyzőkönyvei 1833 és 1890 között című kötetet is. A fennmaradt iratok alapján a kört az oktató munka összehangolására, az önképzésre, a pedagógiai módszerek és tankönyvek megvitatására és egységes alkalmazására hozták létre. A tanítók havonta találkoztak, megszervezték a vizsgákat, könyvtárat hoztak létre, és javaslatokat tettek az egyháztanácsnak és a népiskolaszéknek a tankönyvhasználatról. A teljes előadás meghallgatható a megyei levéltár Facebook-oldalán.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában