fűtési szezon

2020.10.11. 11:30

Kinek a dolga a radiátor légtelenítése?

Olykor a leragadt termosztatikus szelepek és a lerakódások miatt nem szabályozható a fűtés megfelelően.

A radiátorszelep csak annyi hőenergiát enged leadni, amennyire „utasítást” kap

Fotó: Dodó Ferenc

– Ha a „távhős” lakásokban élők a fűtési szezon kezdetén azt tapasztalják, hogy a radiátor zajosan működik, vízcsobogásszerű hangot hallat, az azt jelenti, hogy levegő van a rendszerben. Ilyen esetben részben vagy teljes egészében hideg marad a radiátor teljesen nyitott szelepállás mellett is. A probléma csak az erre szolgáló légtelenítő berendezés segítségével, illetve szakszerű beavatkozással oldható meg. Az azonos felszállóvezetéken lévő fűtőtesteket egyszerre, nyitott termosztatikus szelepállásnál érdemes légteleníteni – tanácsolja Joó László, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója.

A radiátorszelep csak annyi hőenergiát enged leadni, amennyire „utasítást” kap | Fotó: Dodó Ferenc

Mint mondja, olykor a leragadt termosztatikus szelepek, a szennyeződések, vízkőlerakódások miatt nem szabályozható a fűtés megfelelően. Amennyiben a radiátort a termosztatikus szelep egy-egy szelepállásánál egyszer hidegnek, máskor melegnek érezzük, ijedelemre semmi ok, a szelep megfelelően működik, csak annyi hőenergiát enged leadni, amennyire a szelep beállítója „utasítást” ad.

Jelenleg gőzerővel végezzük az ilyenkor szokásos fűtésbeüzemeléseket. Több mint 14 ezer fogyasztási helyen már igényelték a fűtést, ami érthető, hiszen a napi átlaghőmérséklet egyre csökken, jelenleg 15 Celsius-foknál jár.

– A Nyírtávhő azonban továbbra is csak abban az esetben indítja el a szolgáltatást, ha a lakóközösségek, intézmények ezt írásban kérik – hangsúlyozta Joó László.

Ha kell, házhoz mennek

Mátészalkán szeptember utolsó napjaiban indult a távfűtési szolgáltatás. Dankó Attila, a Szalkatávhő ügyvezetője lapunk érdeklődésére elmondta: mintegy 1700 lakossági felhasználó már élvezi az otthon melegét, a 105 közintézmény úgy tűnik, még kivár, egyedül a régi, nagy belmagasságú épületben ülésező bíróság igényelte ez idáig a fűtést.

– A megyeszékhelyen működő Nyírtávhő Kft.-től eltérően a mi szolgáltatási körünk nem a radiátorokig, csupán a lépcsőházak aljában található hőfogadókig terjed, ahol központi légtelenítéseket végzünk. Ha ez nem elegendő, október közepe után azokban a lakásokban is megtesszük ezt, ahol szükséges.

Mindig megkérjük a fogyasztókat, hogy fűtési szezonon kívül tartsák teljesen nyitott állapotban (5-ös fokozaton) a szelepeket, ezzel ugyanis elkerülhető a rendszer belevegősödése és más egyéb meghibásodás is.

– Amennyiben valaki a nyári lakásfelújítás alkalmával új radiátorokat szereltetett fel, gondoskodnia kell a digitális költségosztók felszereltetéséről. Ez, miként a sérült eszközök cseréje, az adatok leolvasása és az elszámolások elkészítése is, a debreceni székhelyű Techem Kft. kompetenciája, őket kell keresni az elérhetőségeiken – nyilatkozta Dankó Attila, a Szalkatávhő ügyvezetője.

A lakók feladata

A Várda-Távhő, azaz a Kisvárdai Távhőszolgáltató Kft. valamennyi lakossági fogyasztójánál szolgáltat, s néhány közintézmény is igényelte már a fűtést.

– Zökkenőmentesen indult a szezon, mindössze egy társasházi épületszárny volt, ahol vezetékcserét kellett végeznünk, a munkálatok még az időjárás lehűlése előtt befejeződtek – tájékoztatott Bravics Endre, a cég ügyvezetője.

– A központi légtelenítések is időben megtörténtek. Az épületek fűtési rendszerében mi nem végzünk javításokat, ehhez külsős szerelőket kérnek fel a közös képviselők. A szerelvények karbantartásáról a lakóknak kell gondoskodniuk, de ha kérik, elvégezzük a légtelenítést az egyes háztartásokban is – tette hozzá.

Palicz István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában