COVID-19

2020.10.22. 11:30

Kisöpri a vírust az őszi szünet az iskolákból

Otthon töltik a pihenőt a családok, a járvány miatt nem utaznak el.

Fotó: Sipeki Péter

A koronavírus-fertőzési láncokat is megszakíthatja a pénteken kezdődő őszi szünet az iskolákban – közölte szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, Maruzsa Zoltán. Kiemelte: fontos, hogy a gyerekek a 10 napos szünetet családi körben töltsék, ne csoportos rendezvényeken. Elmondta, az őszi szünetben minden oktatási intézményben fertőtlenítő takarítást fognak végezni.

Megkérdeztünk családokat, mivel töltik a pihenőhetet, elutaznak-e vagy otthon maradnak, illetve hogyan oldották meg a gyerekfelügyeletet, ha a járvány miatt nem vihetik el őket a nagymamához.

Eldöntötte a hosszú hétvége sorsát az időjárás. Esős, hűvös időt jósolnak szombattól, ezért nem szívesen indulnak útnak a családok az őszi szünet első napjaiban, és többen gondolják úgy, hogy a koronavírus terjedése miatt inkább otthon, családi körben töltik az egész őszi szünetet.

Közös sütés, élmények

– Kell már ez az őszi szünet! Ilyenkorra már elfáradunk egy picit, legalább szusszanáshoz jut a család. Máskor ilyenkorra időzítünk még egy utónyaralást vagy meglátogatjuk a családot, de a koronavírus-járvány kellős közepén nem indulunk útnak, maradunk itthon. Igyekszem minél tartalmasabbá tenni ezeket a hamar elrepülő napokat, finomakat sütünk közösen a gyerekekkel, kerékpározunk, játszunk, és a szokványos hétköznapokhoz képest több időt töltünk a szabadban – mondta el Németi Ágnes.

– Nagyon szeretem az iskolai és óvodai szüneteket, mert ilyenkor napi 24 órában együtt lehetünk, és azt is élvezzük, hogy nem kell időpontra odaérni sehová, nem kell rohanni, kicsit kötetlenebbek lehetnek a napjaink – jegyezte meg a nyíregyházi háromgyermekes anyuka.

– Az évközi szünetek nálunk főként a pihenésről szólnak, de egy keveset azért tanulunk, ismétlünk ilyenkor. Az alsós kislányommal közösen, a felső tagozatos fiam már sokkal önállóbb. Egyébként az önálló tanulásukat fejlesztette a távoktatás, nem kell kétszer elmondani, hogy vegyék elő a könyveket – tette hozzá az anyuka.

Németi Ágnes elmondta, szerencsésnek tartja magát, mert vállalkozóként otthonról is tud dolgozni, ezért nem okoz fejtörést a gyerekek felügyelete, de ha nagyon szükséges lenne, a nagyszülőkhöz vinné el a gyerekeket.

– Ezt a lehetőséget most felülírja a koronavírus, hiszen a fertőzés az idősekre jelenti a legnagyobb veszélyt – jegyezte meg Ágnes.

A nagymamák is dolgoznak

Az sem mellékes, hogy a mai nagyszülő-generáció még javában dolgozik, gyakran kötött munkarendben, vannak, akik távol élnek gyerekeiktől, ezért kevésbé „bevehetők” az unokák felügyeletébe.

– Igényelt egy kis szervezést, ám megnyugtatóan sikerült megoldani a gyerekek őszi szünetét – mondta el lapunknak Kótainé Adrienn, és gyorsan hozzá is tette: szerencsére az anyukájának, aki még dolgozik, több szabadsága van, mint nekik.

– A koronavírus első szakaszában viszonylag sok szabadságom elfogyott, így nagyon kevés maradt, és gondolni kell a téli szünetre, valamint arra, hogy bármikor adódhat olyan helyzet, amikor kell egy-egy nap. A hetedikes fiammal és az elsős lányommal az első három napban itthon leszek, szerencsére a péntek munkaszüneti nap, hétfőtől pedig a nagyinál és dédinél lesznek, így csempésznek egy kis utónyaralást az őszbe, már a programot is kitalálták. Az biztos, ha az időjárás is úgy alakul, elmennek az állatparkba. Mivel anya dolgozik, és a férjemnek is olyan a beosztása, hogy nem tud itthon maradni, nekem kell kivennem még két napot, és akkor véget is ér a szünet – árulta el a részleteket az édesanya, aki elismerte: az, hogy számíthatnak a nagyira, sokat jelent, mert ahol nincs nagyszülő, és a kivehető szabadság is elfogyott, ott komoly gondot jelent, hogy kivel és hol legyen a gyerek a szünetekben.

Magyar Nóra, a Lógjunk Anyuval Egyesület elnöke két gyermek édesanyja. A szervezetnek akkor is működnie kell, amikor a bölcsődékben vagy az óvodákban épp szünet van, és a dolgos hétköznapok alatt neki is gondolnia kellett rá, ki vigyáz majd négyéves és kétéves kislányaira.

– Az egyesület tagjaival az őszi szünetben a nyíregyházi Család és KarrierPont képzésén veszünk részt – mesélt lapunknak Nóra az előtte álló feladatokról.

– Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a szünidő ideje alatt nem okoz gondot a kicsik elhelyezése: a képzés alatt gyermekfelügyeletet is biztosítanak számunkra, velünk lehetnek egész idő alatt. Nóra elmondása szerint az egyesületük igazi közösségként működik, így minden alkalommal, amikor valamilyen rendezvényt szerveznek, a gyerekek is megférnek a szomszédos játszószobában.

– Az édesanyák a babahordozóban pihenő kicsik mellett sokszor magukkal hozzák a nagytesókat is. Egyikünk lefoglalja őket, például egy kis kézműves tevékenységgel. Most persze a járványügyi szabályoknak megfelelően limitált létszámban szervezzük meg a találkozókat. Minket valójában a gyerekek „hoztak össze”, fontos, hogy ne érje őket semmilyen hátrány az elfoglaltságaink miatt. Nálunk a család áll az első helyen – emelte ki az anyuka.

KM

Borítókép: Németi Ágnes kislányával, Virággal és kisfiával, Nimróddal linzert süt | Fotó: Sipeki Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában