Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.10.15. 11:30

Megugorhat napokon belül a fertőzésszám

Az iskolákban kevesebb diák van karanténban, de a fertőzöttek száma nőtt megyénkben.

A nyíregyházi Zrínyi-gimnáziumban hőkamera ellenőrzi a diákok testhőmérsékletét

Fotó: Sipeki Péter

Számottevően emelkedett megyénkben a koronavírussal fertőzöttek száma, a múlt hét szombattól szerdáig 410 új megbetegedést diagnosztizáltak. Borús kilátásokat jósol, hogy Debrecenben és Nyíregyházán növekszik a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben. Mint ismert, a koncentrációnövekedés 4–10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának emelkedését. A középsúlyos és súlyos tünetekkel kórházban kezelt betegeknek jó hír, hogy a debreceni klinikán a favipiravir és a remdesivir hatóanyag-tartalmú gyógyszereket már alkalmazzák a gyógykezelésben.

Háromnapos tanítási szünetet rendeltek el a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában.

– Nem kell megijedni, mindez csupán óvintézkedés, hiszen egyetlen gyermek sem fertőződött meg az intézményben – hangsúlyozta dr. Pappné Petrasevits Anasztázia igazgató.

– Sokan vagyunk az intézményben, 456 gyerek jár ide. Már szeptember 1-jétől bevezettük az óvintézkedéseket, már akkor megkezdtük a hőmérőzést is. A kollégák közül egy tanár van karanténban, de mivel csoportbontásban tanít, indokoltnak láttuk a szünetet, hogy ne terjedhessen a vírus. Most egy nagytakarításba kezdünk, hétfőn pedig újult erővel folytatjuk a munkát.

Tanítási szünetet rendeltek el

Baloghné Németh Szilviától, a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola intézményvezetőjétől megtudtuk: jelenleg három osztály van karanténban. Az Oktatási Hivatal és a népegészségügyi központ által elrendelt tanítási szünet 2–4 napig tart, de jövő hétfőn már minden osztály visszatér a hagyományos oktatási keretek közé.

– A kieső napokat a tanév hátralévő részében pótoljuk, de megvárjuk, hogy levonuljon a hullám, hiszen az a célunk, hogy minél több gyerek jelen legyen a pótló napokon.

Az iskolában nincs fertőzött diák, a többi osztályban is zavartalan az oktatás, a karanténra az óvintézkedések miatt van szükség

– emelte ki az intézményvezető, hozzátéve, az évfolyamok a tanév elejétől külön mennek az udvarra, csúsztatott az ebédeltetés, és nem használják a szaktantermeket, hogy ne keveredjenek az osztályok.

– Folyamatosan hőmérőzzük a gyerekeket, és a fertőtlenítésre is nagy hangsúlyt fektetünk. Osztálykirándulásokat és hangversenyeket nem szervezünk, úszásra sem járnak a tanulóink – részletezte ­Baloghné Németh Szilvia.

Vigyáznak magukra, egymásra

Úgy gondoltuk, a magas fertőzésszám abból is adódhat, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg határmegye, és sok az ingázó, ám az érintett települések vezetői ránk cáfoltak. – Rengeteg dolgozó ingázik Csenger és Szatmárnémeti között, de nagyon odafigyelnek a megelőzésre, védekezésre.

A városban tudomásom szerint jelenleg nincs koronavírusos beteg

– mondta el lapunknak Forján Zsolt.

Csenger polgármestere hozzátette: mivel a határmentiség és az ingázók miatt nagyobb az esély arra, hogy Covid-gócpont alakul ki a településen, jobban vigyáznak magukra és egymásra, s talán ezért nem ütötte fel a fejét a vírus a városban. Rendszeresen tesztelnek, de eddig olyan sem akadt fenn a rostán, aki már átesett a víruson. – Bízunk benne, hogy nem kell sokáig várni a Covid elleni vakcinára, igazából akkor térne vissza az élet a régi kerékvágásba – jegyezte meg a településvezető.

Hat helyett két vásárnap

Helmeczi László, Záhony polgármestere is hasonló jó hírekkel szolgált. Mint azt elmondta: két igazolt koronavírus-fertőzött van a városban, mindketten nyugdíjasok, de enyhék a tüneteik.

Korábban a piac miatt jártak át a környező ukrajnai településekről, de most, hogy ilyen nehéz átjutni, szinte egyáltalán nincsenek határon túli árusok a vásártéren.

– Igaz, a heti hat vásárnapot kettőre csökkentettük. Szerencsések vagyunk, mert amikor a határzár miatt csak a záhonyi átkelő volt nyitva, és kizárólag itt tudtak hazamenni a vendégmunkások, naponta ezer-ezerötszázan léptek át a határon, mégsem fertőződött meg senki.

CsA, MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában