Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.10.30. 17:30

Mindenszentek: maszkviselésre kérik a temetőlátogatókat

A szabolcs-szatmár-beregi temetők üzemeltetői felkészültek a látogatók fogadására.

Forrás: Archív/Nyírdrón

Minden évben novemberhez közeledve szinte valamennyien szembesülünk azzal, mindannyiunk élete véges. Mindenszentek napján mindnyájan emlékezünk az elhunyt családtagokra, barátokra. Felkeressük a nyughelyeket, ahol elhelyezzük virágainkat és mécseseket gyújtunk.

Ilyenkor a látogatókkal szinte megtelnek a temetők, amelyek működtetői kiemelten figyelnek erre az időszakra. Egyöntetűen felhívják a figyelmet arra, a járvány miatt tartsuk be az előírásokat, vigyázzunk egymásra.

Autóval is mehetnek

A nyíregyházi temetőket üzemeltető Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. már napok óta megváltozott nyitvatartási renddel várja a látogatókat.

– Ezekben a napokban több ezren keresik fel a temetőket – mondta el Pén­zes Tibor, a társaság igazgatója. – A legnagyobb forgalom az Északi temetőben szokott lenni, különösen november elsején. Ebben a pandémiás időszakban nem fogalmazhatunk meg külön szabályokat, de készítettünk egy ajánlást a látogatók részére, amiben arra kérjük az embereket, a közlekedési útvonalakon, közösségi tereken próbálják megtartani egymástól a másfél méteres védőtávolságot. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor önmaguk és mások védelmében viseljenek maszkot.

– Miután a temető területe közel 33 hektáros, ekkora területre nem helyeztünk ki kézfertőtlenítőket, de a zárt tereinkben természetesen vannak, és az illemhelyeken van lehetőség meleg vizes kézmosásra. Már október 23-tól kibővített nyitvatartással este hét óráig van lehetőség a temetőink felkeresésére.

Október 31-én és november első két napján este nyolcig leszünk nyitva, és november 3-tól már ismét 17 órakor zárjuk a kapukat.

– November elsején reggel 7 és 10 óra között lehetőség lesz arra, hogy gépkocsival is behajthassanak a temető területére azért, hogy az idősebb és a mozgássérült emberek is fel tudják keresni szeretteik végső nyughelyét, ezeknek az autóknak azonban legkésőbb 11 óráig el kell hagyniuk a sírkert területét.

Polgárőri segítség

Takács Péter és felesége harminc éve foglalkozik temetők üzemeltetésével. Jelenleg hat településen – Apagyon, Napkoron, Nyírtéten, Kemecsén, Bujon és Nagyhalászban – látják el ezt a feladatot. Elmondásuk szerint ebben az időszakban jelentősen megnövekednek a teendőik.

Tibján Jánosné csütörtökön is rendezgette a családi sírhelyet | Fotó: Sipeki Péter

A korábbi évekhez képest annyi a változás, hogy az idén az egyházakkal egyeztetve a temetőkben nem lesznek misék – tudtuk meg Takács Pétertől.

– A hivatalos nyitvatartási rend változik, de igyekszünk ezt rugalmasan kezelni. Ez úgy értendő, hogy ha valaki távolról érkezik, és csak késői időpontban tudja felkeresni a temetőt, akkor a gondnokkal egyeztet, akár korábban, akár később is tudunk lehetőséget biztosítani az emlékezés virágainak az elhelyezésére. Ezekben a napokban reggel hat órakor nyitunk és este hét órakor zárunk. Mindennap zárás után végigjárjuk a temetőket, hogy ellenőrizzük, rendben van-e minden. November elsején mind a hat településen a korábbi évekhez hasonlóan a helyi polgárőrök fognak segíteni azért, hogy mindenki találjon magának parkolóhelyet, és őrizzék a rendet.

Senkit sem utasíthatunk, a járványidőszakban megkérünk mindenkit, a temető területén is használjanak maszkot, hiszen nem minden esetben lehet betartani egymástól a kellő védőtávolságot.

– Bízom abban, hogy a korábbi évekhez hasonlóan most is problémamentesek lesznek ezek a napok a temetőinkben.

Hosszabbított nyitvatartás

Záhonyban és a környékén lévő több településen is a mándoki székhelyű Tanatos Bt. végzi a temetők működtetését.

– Nagyon jó lenne, ha nem mindenki egyszerre szeretné felkeresni a temetőket – emelte ki a társaság részéről Fazekas László.

– Ez Mándokon nem okoz majd igazán gondot, hiszen nem hiszem, hogy ötszáznál többen mennének ki azonos időpontban leróni a kegyeletüket, de egy nagyobb város esetében ez már lehet probléma. A járvány miatt szeretnénk megkérni mindenkit az egészségügyi előírások betartására. Ebben az időszakban az a tapasztalatunk, hogy a november elseje előtti 3-4 nap az, amikor jelentősen megnő a látogatói forgalom.

– Éppen ezért ilyenkor rugalmasabban kezeljük a nyitvatartási időt. Záhonyban például nem zárjuk a kaput, mert az ott élők már megszokták, hogy akár este nyolckor is felkereshetik elhunyt szeretteik sírhelyét. Arra azonban mindenkit ­szeretnénk megkérni, hogy a sírok közötti közlekedési utakon lehetőleg tartsuk meg a megfelelő távolságot, és lehetőleg mindenki viseljen maszkot még a szabad területeken is.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában