Nyíregyháza

2020.10.14. 14:00

Nem száguldozhatunk akárhol elektromos rollerrel – Mutatjuk a szabályokat!

Elektromos rollerrel sem járdán, sem kerékpárúton nem lehet közlekedni.

Fotó: shutterstock, TV2

Néhány nappal ezelőtt portálunkra felkerült egy videó, amin az látható, hogy egy fiatalember elektromos rollerrel halad a megyeszékhely egyik utcáján, és egy hatalmas tévésdobozt cipel.

Az egyik kereskedelmi televízió megszólaltatta a fiút, aki a nevét és az arcát nem vállalta, de elmondta, hogy szerinte mindez egyáltalán nem volt veszélyes. Egyrészt, mert csak pár száz métert tett így meg, a doboz üres volt, ráadásul az édesanyja mögötte ment autóval, így biztosítva, hogy ne idézzenek elő balesetveszélyes helyzetet és ne zavarják a forgalmat. A kommentelők szerint azonban nem volt szabályos sem a rollerezés, sem a szállítás, mi pedig a rendőrségtől kértünk állásfoglalást.

Járdán tilos

– A roller használója segédmotoroskerékpár-vezetőnek minősül (L1e jármű-kategória), ha a roller elektromos, műszaki adatai szerint a teljesítménye 400 W alatti, a mért sebessége meghaladhatja a gyalogos 10 km/h-s sebességét, és a segédmotoros kerékpár tervezési sebességének tartományán (45 km/h) belül van – tájékoztatta lapunkat dr. Fedor Rita r. őrnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

– Elektromos rollerrel úgy lehet közlekedni, mint segédmotoros kerékpárral: a szabályok szerint lakott területen belül nem lehet sem a járdán, sem a kerékpárúton használni (kivéve lakott területen kívül). A roller használójának az úttesten kell közlekednie (az úttest jobb széléhez húzódva), kötelező a bukósisak, de vezetői engedéllyel és felelősségbiztosítással is rendelkeznie kell.

Nem csapnak zajt

– Csomagot úgy szállíthat, ha az oldalsó irányban nem nyúlik túl a rolleren, nem zavarhatja a közlekedés többi résztvevőjét, a hosszanti irányban elhelyezett csomag pedig nem akadályozhatja a használót a biztonságos közlekedésben – írta a szóvivő, és a tisztánlátás érdekében a kerékpárokról is szót ejtett.

– A kerékpár a KRESZ szerint olyan, legalább kétkerekű jármű, amit emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A maximum 300 W teljesítményű motor tehát segítő jelleggel funkcionál, önállóan nem tudja működtetni a kerékpárt. Ennek megfelelően az elektromos kerékpárok, amelyek emberi erővel hajtását motor segíti, kerékpárnak minősülnek, így az arra vonatkozó szabályokat kell betartani – mondta a szóvivő, aki felhívta az elektromos közlekedési eszközöket használók figyelmét arra, hogy fokozott körültekintéssel és a rájuk vonatkozó szabályok betartásával közlekedjenek. Különös tekintettel arra, hogy mivel ezek az eszközök többnyire nem csapnak zajt, járdán vagy kerékpárúton a gyalogosokat veszélyeztethetik, az úttesten viszont a gépjárművezetőket zavarhatják – tette hozzá dr. Fedor Rita.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában