szőke folyónk

2020.10.08. 17:30

Növelték a Tisza-parti strandok vonzerejét

Információs táblákat, öltözőkabinokat építettek a szabad vízi strandokon.

20200608 Tiszalök fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország Speciális extrémpálya a tiszalöki tavon.

Fotó: Pusztai Sándor

Szabolcs-Szatmár-Bereg. Folyamatos pályázati lehetőségeket kínál a Kisfaludy-program. A hazai turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogram célja, hogy 2030-ig Magyarországot Közép-Európa turisztikai központjává tegye, és ebből nem maradnak ki a vidéki idegenforgalmi célpontok sem. Fürdőturizmus-fejlesztés címen többek között Ibrány, Vásárosnamény, Tiszalök és Tivadar is komfortosabbá tehette szabadstrandjait az idén. Megtudtuk, hogy a Tisza vonzerejét a koronavírus-járvány sem törte meg. Az aktív turizmus pörgött, edzőtáborokat is tartottak a Tisza-parton.

Élménydús Tisza-parti strandok

Az elmúlt években különös figyelem fordult a turisztikai fejlesztésekre Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

– A megye természeti adottságai, a Tisza vonzereje az idén is sok látogatót hozott a megyébe, még akkor is, ha a csoportos kirándulásokat, szabadidős programokat és táborokat sokan lemondták a koronavírus-járvány miatt a nyáron és ősz elején – mondta el lapunknak Gömze Sándor, Tiszalök polgármestere.

– Sok kicsi sokra megy, tartja a mondás. Ez igaz azokra az apróbb fejlesztésekre is, amelyeket megpályázhatunk, és amelyekből épülhet-szépülhet településünk. A Kisfaludy-programban elnyert 8,6 millió forint is ilyen volt, rendbe tettük belőle a szabad vízi strandunkat május végéig.

– Egységes arculatú tájékoztató táblákat helyeztünk ki a strand területén, kinti öltözőket alakítottunk ki, és a hullámtérben elhelyezhető mobil családi tisztálkodóhelyiségeket állítottunk fel. A strandolók komfortérzetét növelik ezek az apró beruházások. Turisztikai szolgáltatásokkal, idegenforgalommal foglalkozik az a helyi cég, amelyik üzemelteti a strandot, nem lehet rájuk panasz, hiszen folyamatosan fejlesztenek ők is, a nyáron egy kalandparkot és vízi vidámparkot is telepítettek, a gyerekek örömére. Az elnyert támogatások sokrétűek, és hosszú távon hoznak hasznot, ezért nem állunk meg itt, a következő „turnusban” füvesítésre, fásításra beadtunk egy 15 milliós pályázatot, amiből standbútorokra, napozóágyakra, napellenzőkre is juthat – avatta be a következő fejlesztési lépcsőbe lapunkat a polgármester.

Komfortosabb lett a part

– Tivadar egyik vonzereje a Tisza-part. A Kisfaludy-program pályázatán a strandfejlesztésre nyertünk 7,16 millió forintot, amiből az infrastruktúra újult meg – közölte Danó Sándor, a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyben többször kitüntetett község polgármestere. – Finomítások vannak hátra a beruházásból. Néhány újdonságot említenék: modernebb lett a strandhoz vezető lépcső, családbaráttá alakult át az öltöző, információs táblákat helyeztünk ki, a meglévő illemhelyet felújítottuk, homoklépegetővel könnyítettük meg a kijutást a folyóhoz. Még sorolhatnám tovább, de az összkép a lényeg, miszerint sikerült még komfortosabbá tenni a part menti részt.

Bicikliút kellene még

Ibrányban hasonló kép fogadja a fürdőzőket, a kenusokat annyival megspékelve, hogy a Tisza menti város a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel hajókra, motorcsónakokra, öltözőkre nyert forrást.

– Minden alkalmat megragadunk, és pályázunk. A Kisfaludy-program 36,5 millió forintot hozott a Tisza partján turisztikai fejlesztésre.

– A strandra látogatók magasabb szintű kiszolgálása érdekében látogató- és családbarát beruházásokat valósítottunk meg, szociális blokkokat alakítottunk ki, mosdót, zuhanyzó-öltöző blokkokat. Azt tapasztaljuk, hogy vannak rendszeresen visszatérő látogatóink, gyerekcsoportok, szeretnek nálunk sporttáborokat szervezni, és egészen messziről is eljönnek Ibrányba – tudtuk meg Trencsényi Imrétől, a város polgármesterétől. Hozzátette, egy kerékpárút Tokajjal és Nyíregyházával további lehetőségeket jelentene. lendületet adna az aktív turizmusban.

– Büszkék vagyunk a Tisza-partunkra, az egyik legjobb adottságokkal rendelkező szabadstrand a miénk, rendezett, homokos a part, az emberek látóterében ott van ez a szakasz – jegyezte meg Ibrány polgármestere. Trencsényi Imre beszélt arról is, hogy a Tisza védett oldalán egy hajó alakú rendezvényteret álmodtak meg, táboroztatásra alkalmas új üdülőövezetet terveznek.

– Családbarát Tisza-part – ez volt a fő mottó, amikor benyújtottuk a pályázatunkat a Kisfaludy-program 3. kiírására – mondta lapunknak Filep Sándor. Bereg szívének polgármestere nagyon fontosnak tartja, hogy a magyar családok Magyarországon nyaraljanak, és ebben a Tisza-part, azon belül is Vásárosnamény-Gergelyiugornya is vonzó úti cél legyen.

– Az elnyert 43 millió forintból többek között megépül egy családbarát épület, amiben baba-mama szoba, családi mosdó is helyet kap, valamint öltözőblokkot is kialakítanak a nyaralók kényelmét szol­gálva.

– Bízom benne, ha az üdülőtulajdonosok azt látják, hogy épül és szépül a Tisza-part, a saját ingatlanjaikat is fejlesztik, és újra ezt választják pihenésük színhelyéül. Tudjuk, hogy a fiataloknak a szórakoztató programok fontosak, azonban ennek olyan kereteket kell szabni, hogy a családok is nyugodtan pihenhessenek – fejtette ki a városvezető, és megjegyezte: a 4. körben is ismét pályáznak, hogy a tervekből valóság legyen.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában