Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.10.28. 20:00

Őszi nagytakarítás az iskolákban

A megye négy iskolájában a vegyvédelmi ­zászlóalj végzi el a munkát.

Fotós:

Mint ahogy arról beszámoltunk, az idei őszi szünet minden oktatási intézményben a fertőtlenítő nagytakarítás ideje. Ez alól egyetlen iskola sem kivétel, de mint dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos bejelentette, minden olyan intézményben elrendelték a speciális fertőtlenítést, ahol a koronavírus feltűnt. Ez 59 intézményt érint, megyénkben a Vasvári Pál-gimnáziumban, a Krúdy Gyula-gimnáziumban, a Kodály-iskolában és a Papi Kölcsey Ferenc Általános Iskolában segíti a honvédség az iskolai fertőtlenítést.

Az egész épületet fertőtlenítik az iskolákban | Fotó: Pusztai Sándor

Teljes nagytakarítás kezdődött hétfőn a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban is. Az intézményben a Magyar Honvédség vegyvédelmi zászlóalja is fertőtlenítést végzett szerdán – tudtuk meg Chriszt Gyulától, a gimnázium igazgatójától. A katonák magas alkoholtartalmú szerrel fertőtlenítik az egész iskolát.

A Krúdy-gimnáziumban az utóbbi időben nem volt karanténban osztály, a szeptemberi tanévkezdés volt nehezebb, amikor hirtelen ütötte fel a fejét a fertőzés a diákok között.

Összesen 17 tanulónk kapta el a koronavírust a két hónap alatt, a 670-es összlétszámunkhoz képest ez az arány alacsony.

–Elszigetelten jelent meg a vírus, egy-egy diák tesztje lett pozitív, szerencsére gócpontok nem alakultak ki iskolánkban. Annak is örülünk, hogy a pedagógusaink egészségesek maradtak, mindössze a karanténba került osztályokat oktattuk digitálisan, teljesen nem kellett átállnunk. Mostanra normalizálódott a helyzet, ugyanis az őszi szünetben az utolsó pozitív covidos tanulónk is meg fog gyógyulni, úgy tűnik, talán megállhat a fertőzés az iskolán belül. Ám nem tudjuk, a következő hetek mit tartogatnak, látjuk, hogy a betegek száma növekedett. Az iskolában ezután is minden szabályt be fogunk tartani – jegyezte meg Chriszt Gyula.

Vidéken is fertőtlenítenek

Több iskolában úgy időzítették az előírt fertőtlenítést, hogy minél közelebb legyen a jövő heti iskolakezdéshez: Tiszateleken csütörtökön és pénteken, Méhteleken pénteken lesz az egész oktatási intézményt érintő fertőtlenítés.

– Az őszi szünet első napjaiban valamennyi dolgozónk otthon pihen, a fertőtlenítést a hét utolsó munkanapjaira ütemeztük be – tájékoztatta szerkesztőségünket Molnár József, a Tiszateleki Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatója.

A munkatársaim eddig is folyamatosan fertőtlenítettek, de most kiemelt figyelmet kapnak az ajtók, az ablakok, a kilincsek, a padok, a székek, a táblák.

– Három takarítónőnk van, de mivel az egyikük karanténban van, ezért ketten a karbantartónkkal együtt végzik majd el a járvány megelőzését célzó takarítást. A tankerülettől korábban is kaptunk fertőtlenítőszert, és kaptunk most is a két nap munkálataira. Szerencsére az elmúlt hetekben csak egy tanulónk lett koronavírusos, az említett takarítónő kislánya, de mivel más betegség miatt korábban is hiányzott az iskolából, ezért a tisztiorvosi szolgálat nem rendelt el további diákok számára karantént.

A Méhteleki Általános Iskolában eddig sem a diákok, sem a pedagógusok, sem a technikai dolgozók nem kapták el a koronavírust, ennek ellenére az intézményben is muszáj fertőtleníteni az őszi szünetben.

– Természetesen a tanév megkezdése óta folyamatos volt a fertőtlenítés az iskolában, s ezt a védekezést, illetve megelőzést folytatjuk pénteken a nagytakarítással – tudtuk meg Kosztya Zoltán igazgatótól. – A fertőtlenítést a technikai dolgozóink végzik majd, a tankerület péntekre küldi a szükséges vegyszereket.

Az önkormányzat vállalta

Timáron 110 gyerek jár az általános iskolába, az őszi szünetben ott is takarítanak.

– Az iskola épületét az ott dolgozók takarítják és fertőtlenítik – tudtuk meg Rabatin Ildikótól, Timár polgármesterétől. – Az ebédlőt és a konyhát azonban az önkormányzat vállalta magára, és azt természetesen most, az őszi szünet alatt meg is csináljuk.

Tarpán az önkormányzat tevékeny részt vállal az iskola takarításában.

– Minden segítséget megadunk az intézménynek, fertőtlenítőszereket is biztosítunk – mondta el lapunk kérdésére a tarpai polgármester, Szécsi Szabolcs.

Nálunk nagyon jól működik a védekezés, egyetlen koronavírusos eset sem volt a faluban a járvány kezdete óta.

A tarpai településvezető hozzátette, hatósági karanténban voltak ugyan néhányan, de valamennyiük tesztje negatív lett. Az ukrán határ közelsége matt kiemelt feladat Tarpán a megelőzés. Ennek érdekében a határ túloldaláról a tarpai iskolába járó és ott focizó gyerekeket július közepén áthozták, ők azóta is Tarpán tartózkodnak, még a szünet idejére sem engedték őket haza.

A vásárosnaményi önkormányzat nemcsak a saját, hanem az oktatási és nevelési intézmények fertőtlenítésére is odafigyel. Felkértek egy helyi vállalkozót, hogy az ezüst-­kolloidos és ózonos fertőtlenítést végezzék el valamennyi óvodában, általános és középiskolában, a bölcsődében és az önkormányzat intézményeiben is – tudtuk meg Filep Sándor polgármestertől, aki hozzátette: a város fedezi ennek a költségét, mert kiemelten fontos a gyerekek, a pedagógusok és a dolgozók védelme, egészsége.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában