Nyíregyháza

2020.10.29. 13:55

Városi közgyűlés: rózsák a frakcióvezető asztalán

Vita nélkül mindössze háromnegyed óráig tartott a városi közgyűlés csütörtök délelőtt.

Fotós:

Szomorú hangulatban, az emlékezés csendjében kezdődött a megyeszékhely közgyűlése csütörtök délelőtt. A Krúdy-teremben fájdalmasan üresen állt a Fidesz-KDNP frakció vezetőjének, a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság elnökének, az önkormányzati képviselőnek, a díszpolgárnak, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatójának a széke.

Életének 67. évében, október 21-én hunyt el dr. Adorján Gusztáv, akit az önkormányzat a saját halottjának tekint. A képviselő-testület tagjai a főhajtás mellett egy-egy szál rózsát helyeztek el a politikus asztalára.

A Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság új elnökének Halkóné dr. Rudolf Évát, a Köznevelési, Kulturális és Ifjúsági Bizottságban a helyére dr. Rákóczi Ildikót választották meg.

– Kegyeleti okokból az ellenzékkel úgy döntöttünk, hogy ezúttal vitának csak a bizottsági ülésen lehet helye, a közgyűlésen nem – említette dr. Kovács Ferenc polgármester.

Zöldbuszos mintaprojekt

Megállapodást kötött az önkormányzat a Volánbusszal a Zöld Busz Programról.

A zöldbuszos mintaprojekt nyolc magyar városban, köztük Nyíregyházán indul el. Az elektromos buszok beszerzéséhez, forgalomba állításához az állam összesen 800 millió forint támogatást biztosít a demonstrációs projektben részt vevő településeknek.

Elfogadták a képviselők a Nyíregyházi Tankerületi Központ tanévkezdésről szóló beszámolóját. Az iskolák protokollt kaptak a koronavírus-járvány elleni védekezési teendőkről. A minisztérium ajánlásával elkészültek a járványügyi készenlét idejére vonatkozó iskolai intézkedési tervek. A tankerület 2019 szeptembere óta közel 400 millió forintot fordított hazai forrásból a fenntartásában működő nyíregyházi köznevelési intézmények fejlesztésére.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum tevékenysége is napirendi pont volt. Kiderült, hogy a 9. évfolyamra erre a tanévre 1726 főt iskoláztak be, vagyis sikerült növelni a szakképzésbe bekerülők számát. A legnépszerűbb technikumi képzéseik ágazatai: az informatika, a szépészet, a specializált gép-és járműgyártás, az egészségügy, valamint az építőipar, a gépészet, valamint a gazdálkodás és menedzsment ágazatok. A szakképző iskolai képzésben a hegesztő, a burkoló és a pincér-vendégtéri szakember, a cukrász, a szakács szakmák a legnépszerűbbek a tanulók körében.

Korszerűsödő óvodák

Dr. Kovács Ferenc polgármester bejelentette, hogy Nemzeti Szabadidős–Egészség Sportpark Programban Nyíregyháza 9 sportpark és 2 futókör létesítésére nyert pályázatot.

A kivitelezővel már aláírták a szerződést, 7 helyszínen pedig átadták a munkaterületet. Az ütemterv szerint novemberben kezdődnek a munkálatok, és májusra készülnek el a beruházások.

A városvezető közölte, hogy befejeződött az orosi Nefelejcs Óvoda felújítása, ezzel mind a 34 önkormányzati óvoda korszerűbbé vált, és emellett a kórház területén egy vadonatúj is épült, amit dr. Adorján Gusztáv 2018-ban adott át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában