Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.10.10. 16:09

Tizenöt éves a Magyar Közút

Több mint 32 ezer kilométer közút üzemeltetését ellátó szervezet a Magyar Közút.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az idén októberben lett tizenöt esztendős. Valójában az 1850-ben alapított építési igazgatóságokkal indult el minden, amely számos átalakulás, bővülés, szervezeti összeolvadás után érte el azt, hogy tizenöt éve megalakulhatott a mára egy egész országot behálózó, több mint 32 ezer kilométer közút üzemeltetését ellátó szervezet, a Magyar Közút.

Sztrádák üzemeltetője

A szervezet napra pontosan 2005. október 1-jén alakult meg tizenkilenc megyei közúti igazgatóság és az ÁKMI Kht. összeolvadásából. Így a társaság a több mint 6200 fős dolgozói létszáma, valamint gazdasági mutatói alapján az ország tíz legnagyobb állami vállalata közé sorolható. Hét éve az autópályák üzemeltetése is a cég feladatává vált (kivéve a koncessziós kezelésben lévő M5-ös és M6-os autópályákat), 2017-től a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ megszűnésével vagyonkezelői feladatokat is ellát, majd 2018-tól kezdődően több mint 1000 kilométernyi külterületi, fő­utakkal párhuzamos országos kerékpárút üzemeltetését és fenntartását is végzi.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában