Megyei közgyűlés

2020.10.20. 20:00

Új fejlesztési feladatok küszöbén

A 2021-2027-es költségvetési ciklus ismét komoly kihívások elé állítja a megyei önkormányzatot.

Fotó: Sipeki Peter +36(20)958-9928

Igen termékeny, ugyanakkor interpellációkat és vitákat mellőző közgyűlést tartottak a megyei képviselők kedden a megyeházán. Kifejezetten a konszenzusra törekvés szándéka jellemezte a több mint egytucatnyi napirendet felölelő munkát, amely nem egy feladat fontosságát külön is aláhúzta.

Mindezt megelőzően ünnepi pillanatokkal kezdődött a közel három órán át tartó ülés, amelynek az előzménye, hogy a megyei önkormányzat 2014 februárjában együttműködésre lépett a Magyar Diáksport Szövetséggel (MDSZ). A partnerségben minden év őszén kitüntetnek egy-egy kimagasló sportteljesítményt nyújtó fiatalt, vagy a felkészítésben jeleskedő pedagógust.

Két kitüntetett

Ezúttal a diáksportban végzet kimagasló munkájáért Eredményességi díj kitüntetésben részesült Bakosi Béla. Az idei év másik ünnepeltje Hankovszkiné Medve Mónika úszóedző lett, aki a tehetséggondozás-utánpótlásért vehetett át díjat a közgyűlés elnökétől, Seszták Oszkártól, valamint az MDSZ Észak-Alföldi Régiójának irodavezetőjétől, dr. Bóka Lóránttól.

A szívmelengető pillanatok után leghosszabban dr. Kazsuk Attila, a Nemzeti Adó és Vámhivatal megyei igazgatója vonta magára a képviselők figyelmét igen részletekbe menő szóbeli kiegészítésével. A beszámoló legfőbb érdekességét az adta, amikor megtudhattuk, hányféle területen lát el feladatokat az adóhatóság, amire egy egyszerű átlagpolgár nem is gondolna. A megyei honatyákat persze más izgalmas kérdések is foglalkoztatták.

Ugyancsak fontos mozzanata volt a közgyűlésnek Kujbusné dr. Mecsei Éva, a megyei levéltár igazgatónőjének a bejelentése, mely szerint elkészült, és az intézmény honlapján már böngészhető az 1990-ben alakult települési önkormányzatok tisztségviselőinek archontólógiája (névsora).

Az első szabad önkormányzati választások 30 évre visszanyúló eseményei ma már részei a történelemnek, így az adatbázis sok kutató számára jelenthet pótolhatatlan forrást. A napirendhez kapcsolódóan a közgyűlés elnöke emléklappal köszönte meg azoknak a tisztségviselőknek a munkáját, akik immár 30 éve állnak helyt a közszolgálatban.

A folytatásban 17 igennel, tartózkodás nélkül fogadták el a képviselők a 2021-2027-es fejlesztési ciklus megyei tervezési feladatainak előterjesztését, de ugyanilyen támogatottságot élvezett az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztő Zóna 2030-ig terjedő stratégiájára vonatkozó tájékoztató. A zárt ülés előtt pedig abban is egyetértettek, hogy a kistelepülések orvosi ügyeleti ellátásának gondjai ugyancsak sürgős, lehetőleg állami megoldások után kiáltanak.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában