Kelet-retró

2020.10.30. 16:00

Új szobor és aluljáró Nyíregyházán

Előkaptuk a 60 és 30 évvel ezelőtti Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

1960. október 30., vasárnap

Vasúti aluljáró épül a Guszev lakótelepnél

Nyíregyházán, a Guszev lakótelepi családok és ott dolgozó munkások régen kérik, hogy valamilyen módon oldják meg a vasúti sorompó miatti gyalogos forgalmi akadály elhárítását. Ezzel kapcsolatban többféle elgondolás volt. Többek közt olyan felüljárót terveztek a Guszev lakótelepnél építeni, mint amilyen a dohányfermentálónál van.

Most egy másik terv megvalósításához kezdenek: gyalogos aluljárót építenek a sorompónál. Az aluljáró építéséhez szükséges anyagok egy része már a helyszínen van, s a MÁV vasút- és hídépítő vállalata rövidesen megkezdi az építést.

1990. október 30., kedd

Sipkay-szobrot avattak Nyíregyházán

A nyíregyházi Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Iskola egy éve vette fel Sipkay Barna nevét. Ennek évfordulóján az intézmény tantestülete és diáksága szoboravató ünnepségen vett részt hétfőn délután.

Az avatóbeszédet Katona Béla nyugalmazott főiskolai tanár, a Sipkay Barna Baráti Társaság elnöke mondta. „Sipkay Barnának nemcsak írói pályája, hanem utóélete is sok tekintetben rendhagyó volt. Tudjuk, hogy írói tehetsége nagyon korán jelentkezett, s ha újságíróként a Kelet-Magyarország szerkesztőségében megismerhette is az önkifejezés örömét, megízlelhette a nyomdafesték semmivel össze nem hasonlítható mámorát, a szépírói elismerésre meglehetősen sokáig kellett várnia” – mondta Katona Béla, majd Sipkay pályájáról beszélt. Harminchat éves volt, amikor a Gesztenyék című novellája országosan is ismertté tette a nevét, öt év alatt kilenc könyve jelent meg, de az utolsó három már posztumusz volt.

„Él-e, és mennyire él Sipkay Barna szellemi öröksége a mai olvasók tudatában? Bizony, meg kell mondanunk, a válasszal nem lehetünk elégedettek. Ezért is fontos a mai esemény, mert azt a reményt nyújthatja, hogy az író öröksége tovább élhet” – folytatta Katona Béla. Az avatóbeszéd után leleplezték Nagy Lajos szobrászművész Sipkay Barnát ábrázoló bronz mellszobrát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában