Szabolcs-Szatmár-Bereg

2020.10.14. 11:30

Van, ahol egyszerűen nem éri meg háziorvosi praxist vásárolni

Jelenleg húsz megyei településen nincs állandó háziorvos.

Azokon a településeken, ahol sok idős ember él, szükség lehet állandó háziorvosra

Fotó: Illusztráció: MW

A legfrissebb adatok szerint hazánkban 559 üres családorvosi praxis van. Megyénk húsz településén nincs állandó háziorvos, ami közel 26 ezer embert érint. Beregdarócon például 2007 májusa óta betöltetlen a körzet, de Balsán, Nyírparasznyán, Penészleken és Tiszakerecsenyben is hosszú évek óta ugyanez a helyzet.

– Sajnos, nálunk is annyira alacsony a kártyaszám, hogy emiatt nem éri meg önálló praxist vásárolni – árulta el Tánczos László, a megyei rekorder, Beregdaróc polgármestere. A nemrégiben megválasztott településvezető azonban szeretné, ha lenne náluk állandó háziorvos, erről a tervek szerint hamarosan a képviselő-testülettel is egyeztet.

Dr. Soós Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezetének elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, állandó háziorvos nélkül a lakosságnak súlyosan korlátozott a hozzáférése az egészségügyi alapellátáshoz. Érdemes lenne felülvizsgálni mindenütt, hogy mi a valódi oka ennek az évek óta egyre mélyülő problémának.

Balsán 2011 decemberétől nincs állandó háziorvos.

– Helyettesítéssel folyamatos az orvosi ellátás a településen, ugyanis törvény mondja ki, hogy nem lehet ellátatlan terület. Korábban többen is érdeklődtek, de öt éve senki nem jelentkezik erre a praxisra – nyilatkozta lapunknak Somogyi Szilvia polgármester.

A tiszaberceli háziorvos jár át mindennap Balsára, naponta két órát rendel, és az ügyeletet is ő adja délután öt óráig.

– Öt évre van vele szerződésünk, amelyet remélhetőleg meg is hosszabbíthatunk. Az asszisztenst nyolc órában önkormányzatunk foglalkoztatja. Szerencsére a helyettesítő orvosunknak is van egy helyettese, ami azért fontos, mert Balsán 160 hatvanöt évnél idősebb ember él, akik koruknál fogva is rendszeres orvosi ellátást és kontrollt igényelnek, s szeretnék a településen élők, ha nekik is saját családorvosuk lenne a jövőben – fejezte ki reményét Somogyi Szilvia.

Megoldott a helyettesítés

– Három éve adtuk át a vadonatúj, modern orvosi rendelőnket, amely mindenben megfelel a huszonegyedik századi követelményeknek, még két újraélesztő készülékünk is van benne – tudtuk meg Klenik Sándornétól. Penészlek polgármestere azt is elárulta, a közel ezer lakosú településen biztosított a folyamatos orvosi ellátás, de náluk is üres a körzeti praxis.

– Az orvosunk a szomszéd településről, Encsencsről jár át naponta, a helyettesítés kiválóan működik, és ha a rendelési időn kívül valakinek orvosra van szüksége, Encsencsre is átmehet, a doktor ott is fogadja a penészlekieket. A két település között mindössze 14 kilométer távolság van. Hét közben Nyírbátor, hétvégén Nyírbéltek látja el az ügyeletet – mondta a polgármester. Klenik Sándorné hozzátette, az orvosszakma szerint egy ilyen kistelepülésen nem éri meg önálló praxist üzemeltetni.

– A védőnői ellátással is sokáig ugyanez volt a helyzet, de nemrégiben jelentkezett hozzánk egy fiatal, pályakezdő védőnő, akit hamarosan felveszünk, és szolgálati lakást is biztosítunk neki, így ezen a téren egy jelentős előrelépést tudtunk tenni.

Megyei rekorder

Dr. Qidan Munther Tarpán dolgozik háziorvosként, de naponta két órában átjár helyettesíteni Beregdarócra.

– A tarpai praxis az enyém, a daróci az önkormányzaté, velük állok szerződésben. Egyidőben volt arról szó, hogy a kettőt együtt pályázom meg, de túl bonyolult lett volna. Így is el tudom látni mindkét körzetet, ez nekem nem fáradság, mert szeretek dolgozni, gyógyítani. A beregdaróci rendelő ugyanolyan jól felszerelt, mint a tarpai – jegyezte meg a doktor.

Egyébként Beregdaróc a megyei rekorder, a településen 2007 óta nincs állandó háziorvos, aminek nem örülnek a helyiek.

Sajnos, nálunk is annyira alacsony a kártyaszám, hogy emiatt nem éri meg önálló praxist megvásárolni

– árulta el Tánczos László, Beregdaróc frissen megválasztott polgármestere. – Új településvezetőként kezdeményezni fogom, hogy tűzzük napirendre ezt az ügyet.

CsA, JG


Okok és megoldások

– Betöltetlen szolgálat azért van, mert önmagában nem élne meg egy 600 lelkes faluban egy praxis a jelenlegi finanszírozási viszonyok mellett, így viszont a lakosságnak akárhogy is nézzük, korlátozott a hozzáférése az alapellátáshoz. Ezt a problémát a praxisközösségek nem fogják megoldani, mert eredetileg nem erre a célra hozták létre a praxisközösségeket. Azt a modellt a prevenciós feladatok és vállalások színvonalas ellátására alkották meg, nem pedig az üres körzetek befoltozására – jelentette ki dr. Soós Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke. Hozzátette, érdemes lenne felülvizsgálni mindenütt, hogy mi a valódi oka annak, hogy csökken a háziorvosok száma, és újabb praxisok üresednek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában