Koronavírus

2020.10.30. 07:00

„Víruskórház” lesz a varsói stadionban

A leghevesebb tüntetéshullám nem a járványhelyzet miatt hömpölyög végig napok óta a lengyel városokon.

Varsóban sokasodnak a tüntetések, a járvány mellett az abortusztörvény is felháborítja az utca népét

Forrás: POLANDIN.COM

Lengyelországban október elejétől a koronavírus-járvány miatt kötelező a maszk köztéri viselése, szombattól pedig az egész országot a legveszélyeztetettebb kategóriát jelentő, piros besorolású járvány­övezetnek nyilvánították. Két hétre be kell zárniuk az éttermeknek. Korábban már korlátozták a vásárlók számát a boltokban. A kiskorúak 8 és 16 óra között nem csoportosulhatnak, csak felnőttek kíséretében hagyhatják el otthonaikat. A 70 év feletti embereket arra kérték, hogy maradjanak otthon.

Az államfő is elkapta

– November első hetében működésbe lép a varsói Nemzeti Stadionban berendezett ötszáz ágyas (ezerágyasra bővíthető ideiglenes) „víruskórház” – említette érdeklődésünkre a nyíregyházi kötődésű, huzamosabb ideje a lengyel fővárosban élő Szilágyi Szabolcs. Hozzátette: az Európa-bajnokságra átadott stadion irodáiban és tanácstermeiben elhelyezett ágyakra és lélegeztetőgépekre azok a vírusfertőzött varsóiak kerülnek, akik eddig a többi fővárosi közkórházból az egyéb betegségükkel műtétekre, gyógyulásra várókat „szorították ki”. A stadionkórház berendezésén október utolsó hetében szemlét tartó lengyel államfő, Andrzej Duda látogatása másnapján hivatalos közleményben jelentette be, hogy ő maga is vírusfertőzött, és karanténból végzi az államfői munkát.

– Lengyelország egyik legsűrűbben fertőzött városában, Varsóban némi joggal feltételezem, hogy a járvány eddig engem békében hagyott, mert a Covid–19 év eleji támadásával egy időben agyvérzés és két szemműtét kényszerített „szobafogságra”, és zárt el a külvilágtól. A járvány természete szerint unokáim a nagyapa-látogatások alkalmával fordíthattak volna a sorsomon. Eddig nem tették. Iskolájukban internetes távoktatás van. Zárva vannak az egyetemek, középiskolák és az általános iskolák felső tagozatos osztályai.

A legnagyobb aggodalom az újra fenyegető lezárások, bezárások esetleges gazdasági hatásait előzi meg.

Hömpölygő hullám

– Az éttermek és az edzőtermek tulajdonosai máris tiltakoznak tevékenységük betiltása miatt – erősítette meg Szilágyi Szabolcs. – A leghevesebb tüntetéshullám merőben más okból hömpölyög végig napok óta a lengyel városokon. Október utolsó hetétől tízezrek (nők és férfiak) dühödten vonulnak az utcákra. A hivatalos hatalommal szoros egységben működő alkotmánybíróság határozattal betiltotta, maximálisra szigorította az abortusztörvényt. A várhatóan hamarosan életbe lépő szabályozás a legsúlyosabban sérült vagy a halott csecsemők megszülését is kötelezővé teszi. A feldühödött lengyel nők és a velük szolidáris férfiak késő éjszakákig transzparensekkel vonulnak végig Varsón és hetvennél is több kis- és nagyváros utcáin. Nem ritkán összecsapnak a rendőrséggel.

A születés előtti diagnosztika és kezelés bővítését ígérte kedden Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, reagálva a beteg magzatok művi vetélését tiltó múlt heti alkotmánybírósági döntésre és az azt követő tüntetésekre. Morawiecki teljesen megengedhetetlennek nevezte az agresszió, a barbárság, a vandalizmus tetteit, és felszólította a tiltakozókat, hogy tartózkodjanak az ilyen cselekedetektől.

Védőálarcban a sírnál is

A közhangulat a súlyosbodó lengyel járványhelyzetnek megfelelő.

– Október végétől az emberek önfegyelme, önvédelmi reflexe egyre jobban érzékelhető. Sokan viselnek maszkot – a nemzeti emlékhelyen, az ismeretlen katona sírjánál a varsói helyőrség katonái is védőálarcban állnak a díszőrség idején. A mélyen gyökerező lengyel hagyományokból fakadó szokásokkal is szembe kell állniuk a járványügyi zártság szigorát szabályozó hatóságoknak. A halottak napi tömeges temetőlátogatások fékezését, hosszabb időre kiterjesztését kérik az emberektől – mondta Szilágyi Szabolcs.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában