Kelet-retró

2020.11.09. 13:25

A beregi rizs diadalmenete

Előkaptuk a 60 évvel ezelőtti Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

1960. november 9., szerda

Jól sikerült a rizs Gulácson, Hete és Jánd is követné a példát

Eddig csak töltött káposzta formájában, vagyis akkor találkoztak a beregiek, köztük a gulácsiak is a rizzsel, amikor már csak kellett enni. Nem így az idén: meg is kellett dolgozniuk érte. Nem ment könnyen. Négyezer méter főcsatornát kellett a téesznek saját erőből elkészíteni – egy hónap alatt több mint 17 ezer köbméter földet kellett kitermelni – ahhoz, hogy 28 hold területet rizstermelésre alkalmassá tegyenek. Mindezt saját erőből kellett elvégezniük.

Volt is nagy vita, még mielőtt hozzákezdtek, hogy meg fogja-e érni a ráfordítandó hatalmas munkát, lesz-e gyümölcse, vagy kárba megy az egész. Nem ment kárba. A közös munkának szép termés lett az eredménye. Már learatták az egész termést és most cséplés előtt úgy látják, hogy 700-1000 mázsa meglesz, ami 28 holdról nagyon szép eredmény. Most már nemigen vitatkozik senki sem arról, hogy megéri-e, sőt még el sem csépelték az első termést, máris azon törik a fejüket, hogy jövőre száz holdra növelik a rizstábla területét.

A jó példára felfigyeltek a szomszédok is. Hete és Jánd termelőszövetkezetei is elhatározták, hogy nem hagyják magukat, jövőre ők is megkezdik a rizs termelését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában