Nyíregyháza

2020.11.05. 12:19

A közös cél a szakképzés megerősítése

Együttműködési megállapodást írtak alá a Nyíregyházi Egyetemen.

Együttműködési megállapodást írtak alá a Nyíregyházi Egyetemen

Fotó: Dodó Ferenc

– Az egyik legfontosabb, az intézmény jövőjét hosszú távon is meghatározó célunk egy tudásközpont létrehozása. Ehhez elengedhetetlen, hogy legyen szó oktatásról, kutatásról vagy fejlesztésről, szorosan működjünk együtt a megyénkben működő oktatási intézményekkel és cégekkel – mondta Vassné dr. habil Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora csütörtökön, mielőtt együttműködési megállapodást írt alá a Kisvárdai Szakképzési Centrum főigazgatójával, Bodnár Attila Sándorral. A felsőoktatási intézmény az elmúlt időszakban a Nyíregyházi Szakképzési Centrum és az Északi Agrárszakképzési Centrum vezetőjével is megkötötte a megállapodást, amelynek célja a szakképzés megerősítése.

Korszerű ismeretek

– Az új szakképzési törvénnyel újabb lehetőségek nyíltak a felsőoktatási intézmények és a szakképzési centrumok közötti együttműködésre, így a korábbiaknál könnyebben megnyílhat az út az okleveles technikusként végzett tanulók előtt azzal, hogy a vizsgájuk emelt szintű érettséginek számít. Számítunk rájuk és azt szeretnénk, ha a Nyíregyházi Egyetemet választanák. Ennek érdekében a lehető leghamarabb elkezdjük a közös munkát: összehangoljuk a tananyagot, és amikor az órarendjük engedi, itt, az egyetemen tartunk nekik órákat. Ez azt is eredményezi, hogy ha nálunk tanulnak tovább, a tanulmányaikból krediteket számolunk be nekik, így rövidebb idő alatt befejezhetik a felsőoktatási képzést, s hamarabb állhatnak munkába, de az együttműködés azért is hasznos, mert olyan tudásra tesznek szert, amire a munkaerő-piacnak szüksége van. Azt, hogy milyen tananyagot tudunk majd beszámítani, egyeztetnünk kell, így ez a következő tanévtől realizálódhat – mondta a rektor és hozzátette: a megállapodás határozatlan időre szól, a tudásközpontban az egyetem, a szakképzési centrum és a vállalatok együtt dolgoznak majd.

– A megállapodás a centrum életében komoly szintlépést jelent – mondta Bodnár Attila Sándor, aki úgy fogalmazott, az együttműködésnek köszönhetően nagyon komoly szakmai irányításhoz jutnak. – A technikusi képzés a mérnöki kar előszobájának számít, a közös munka eredményeként pedig a diákjaink korszerű, a munkaerő-piac igényeihez igazodó ismeretekre tesznek szert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában