fel, vigyázz!

2020.11.01. 20:00

A munka mellett vállalják a kiképzést

Több mint tízezer tartalékos katona áll jelenleg készenlétben hazánkban.

Fotó: Sipeki Péter

– A honvédelem és a honvédelmi nevelés kiemelt téma a 21. században, mely ezeréves államiságunk és nemzetállami felelősségünk egyik kulcspontja – nyitotta meg a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred közös rendezvényét dr. Körei László, az egyetem oktatója. Az egyetem Bessenyei aulájában dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára tartott előadást a honvédelem aktuális kihívásairól és a honvédelmi nevelés fontosságáról.

Jelentős fejlesztések

A helyettes államtitkár kiemelte: a honvédelem nemzeti ügy, és nem csupán a katonák feladata, hiszen mindenkinek ki kell belőle venni a részét a maga szintjén, ugyanakkor a Magyar Honvédség a „lándzsa csúcsa”.

– A boldog békeidőben meg tudunk erről feledkezni, de ha tényleg baj van, azt nem lehet megoldani csupán a katonák bevonásával, mindenkinek lehet feladata – hívta fel a figyelmet dr. Ruszin Romulusz, aki a nagyszabású haderőfejlesztésekről is mesélt.

– A haditechnikánk egy része már nem mai darab, sajnos sokszor idősebb a jármű, mint az, aki vezeti. Ezen változtatnunk kell, ezért új helikoptereket, harckocsikat, lövegeket és kézifegyvereket szerzünk be. Az új eszközök és járművek beszerzésekor kihagyjuk a jelen technikáját, s helyette a jövő harcászati eszközeit vásároljuk meg.

Az új helikopterekből már több is hazánkban van, és a kézifegyvergyár is elindult az országban.

Mindez nagyon fontos, hiszen nem csupán új eszközöket veszünk, hanem több gyártási folyamatot is az országba hozunk, így a határokon belül biztosítunk minden szükséges hátteret – részletezte a fejlesztéseket a helyettes államtitkár, hozzátéve, a korábbi hadiipari mérnökök és szakemberállomány már idős, és a technológia is sokat fejlődött.

Nyíregyháza az élen jár

– A technológia és a gyártás Magyarországra hozatalával a magyar szakemberek itthon tanulhatnak és fejlődhetnek – ecsetelte a fejlesztések további előnyeit dr. Ruszin Romulusz, aki a tartalékos katonákról elmondta, tíz éve még csak 17 tartalékosa volt az országnak, ma már több mint 10 ezren vannak azok, akik munkájuk mellett vállalják, hogy évente több napot kiképzéssel töltenek, és ha kell, bevonulnak a szolgálati helyükre.

– Nyíregyháza élen jár a tartalékosok képzésében, ők jelentik az élő kapcsolatot a honvédség és a társadalom között, melyre már évek óta nagy szükség volt. A tartalékosok évente 20 napot töltenek kiképzéssel, ami az alapvető harceljárások elsajátításához elegendő. A rendszert továbbra is fejlesztenünk kell, de ma már büszkén mondhatom, hogy a tartalékos katonáink egy része olyan magas szintet ért el, hogy nemzetközi gyakorlatokon is képviselhetik hazánkat az Egyesült Államokban és Horvátországban – tudtuk meg a helyettes államtitkártól, aki kiemelte: a 14–18 éves korosztály megszólítása is nagyon fontos.

– A kadétprogramunkkal őket célozzuk meg: a fiatalok mindennap az iskolában vannak, felkészülnek az érettségire, szakmát tanulnak, és mellette elsajátítják a több mint ezeréves történelmünk katonai hagyományaihoz kapcsolódó értékeket. Megtanulnak csapatban dolgozni, lojálisak lenni egymáshoz, küzdeni magukért és a csapatért, és fegyelmezetten viselkedni.

– Felkészítjük őket arra, hogy a civil életben vagy az iskola elvégzése után katonaként csatlakozzanak a honvédséghez – avatott be a kadétprogram céljaiba a dandártábornok. Hozzátette: a kadétképzésnek három szintje van, melynek csúcsát jelenleg egy intézmény képviseli Debrecenben, de azt szeretnék, ha 2030-ig 8-10 ilyen iskola lenne hazánkban.

– Az országban egységes lefedettséget szeretnénk, hiszen a debreceni intézménybe Győrből és a Kárpátaljáról is érkeztek tanulóink, egy szélesebb lefedettséggel pedig kevesebbet kellene utazniuk a diákoknak. A további két szinten a szakképzésben vagy a sima képzésben oktatják a fiatalokat. A kadétok felveszik a honvédelmi alapismeretek tantárgyat, és iskola után vesznek részt azokon a foglalkozásokon, melyek megismertetik és megszerettetik velük a katonai értékeket. A szakképzésben megyénként szeretnénk ilyen iskolát, és még inkább motiválni akarjuk a gyerekeket – ismertette a terveket dr. Ruszin Romulusz.

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában